Hlavní obsah

Ve Francii zemřel ochrnutý muž v kómatu, jehož případ léta řešily soudy

Paříž

Ve Francii ve čtvrtek ráno zemřel po téměř 11 letech ve vegetativním stavu ochrnutý Vincent Lambert, jehož lékaři po dlouhých soudních sporech přestali na začátku měsíce uměle vyživovat. Agenturu AFP o úmrtí informovala Lambertova rodina, kterou případ stejně jako francouzské veřejné mínění rozdělil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vincent Lambert na záběru z roku 2015Video: Reuters

 
Článek

Dvaačtyřicetiletý Lambert byl ve vegetativním stavu od nehody v roce 2008 a podle lékařů nevnímal své okolí. Sice sám dýchal, ale musel být uměle vyživován a na podněty nereagoval. Lékařský tým z nemocnice v Remeši po pětiletých marných pokusech o zlepšení v roce 2013 po dohodě s jeho manželkou doporučil muže odpojit od přístrojů zajišťujících umělou výživu.

Zatímco manželka Rachel a šest sourozenců s tím souhlasilo, katoličtí rodiče a další dva sourozenci byli proti. Obrátili se proto na soud, ale ten potvrdil, že je muže možné nechat umřít. I Evropský soud pro lidská práva v roce 2015 podpořil verdikt francouzského soudu, že muž může být odpojen od přístrojů. Lékaři to však hned neudělali, protože se řešila četná odvolání rodičů, která byla zamítnuta.

Lékaři 20. května začali Lamberta odpojovat od přístrojů a začali mu podávat silná sedativa. Očekávali, že zůstane naživu několik dní, nejvýše týden. [celá zpráva]

Ještě týž den ale odvolací soud vydal předběžné opatření, na jehož základě museli lékaři obnovit podávání umělé výživy do doby, než se k případu vyjádří výbor OSN pro práva lidí s postižením, na který se obrátili Lambertovi rodiče. Silně věřící Lambertova matka Viviane označila lékaře za „monstra” a „nacisty”.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Rachel Lambertová se svým synovcem Francoise u soudu ve Štrasburku

V dopise prezidentu Emmanuelu Macronovi rodiče psali, že by v roce 2019 neměl nikdo umírat hladem a žízní. Francouzský zákon z roku 2005 zakazuje aktivní eutanazii, ale umožňuje za určitých podmínek nechat zemřít člověka, jehož stav je podle lékařů beznadějný.

Na začátku měsíce ale kasační soud, což je nejvyšší odvolací instance ve Francii, rozhodl, že se lékaři mohou řídit původním soudním rozhodnutím a „s okamžitou platností” odpojit muže od výživy. Právní zástupce Lambertovy manželky verdikt označil za „tečku za touto aférou”. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám