Hlavní obsah

Ve Francii po 11 letech odpojili od výživy muže ve vegetativním stavu. Zemře hlady

Remeš
Aktualizováno

Francouzští lékaři v pondělí odpojili přístroje, které udržovaly naživu 42letého Victora Lamberta, který je od motocyklové nehody v roce 2008 ve vegetativním stavu. Jak uvedla stanice BBC, jeho osud rozdělil nejen celou zemi, ale také jeho rodinu. Zatímco Lambertova žena dlouhodobě požaduje odpojení od přístrojů, rodiče to odmítají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po jedenácti letech ve vegetativním stavu odpojili lékaři muže od přístrojůVideo: Reuters

 
Článek

Zdroje z rodiny potvrdily agentuře AFP, že systémy, které muže udržovaly při životě, se v pondělí začaly vypínat. Právník rodičů Jean Pailot to označil za ostudné.

Lékaři v nemocnici v Remeši sdělili, že pondělní rozhodnutí ukončit udržování muže naživu přišlo poté, co byla zamítnuta všechna odvolání.

Bez výživy do týdne zemře

Přestanou ho krmit pomocí trubičky a nebude dostávat ani vodu. Pacientovi se začala podávat silná sedativa, bez výživy by měl zůstat naživu několik dní, nejvýše týden.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Rachel Lambertová se svým synovcem Francoise u soudu ve Štrasburku

Evropský soud pro lidská práva už v roce 2015 podpořil verdikt francouzského soudu, že muž může být odpojen od přístrojů.

Lékaři to však hned neudělali, jedním z důvodů byly obavy z únosu, navíc se řešila četná odvolání rodičů, která byla zamítnuta.

Lambert utrpěl při nehodě vážná zranění, zůstal kvadruplegikem. Dýchá sám, ale musí se krmit trubicí, přes kterou dostává i pít. Na podněty téměř nereaguje, jen občas otevírá oči. Po několika letech marné snahy zlepšit jeho stav lékaři v roce 2013 po dohodě s jeho ženou Rachel doporučili péči ukončit.

Ve Francii by v roce 2019 neměl nikdo umřít hladem a žízní.
z dopisu rodičů Macronovi

Protože to však nebylo konzultováno se zbytkem rodiny, rozhořela se dlouhá právní bitva, kdy šest sourozenců bylo pro ukončení podpory, ale další dva sourozenci, stejně jako rodiče, devótní katolíci, trvali na pokračování péče.

I nyní se snaží postup lékařů zastavit, o víkendu se obrátili na prezidenta Emmanuela Macrona s dopisem, kde píšou: „Pokud nic neuděláte, Vincent Lambert zemře na dehydrataci v týdnu po 20. květnu. Ve Francii by v roce 2019 neměl nikdo umřít hladem a žízní.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám