Hlavní obsah

Ve Francii hledají útočníka, který napadl muže vycházejícího ze synagogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzské úřady pátrají po útočníkovi, který napadl muže vycházejícího z jedné z pařížských synagog, oznámil podle agentury AP ministr vnitra Gérald Darmanin. Podle úřadu pařížské prokuratury svědci viděli, jak útočník fyzicky i slovně napadá 62letého muže, který měl na hlavě nasazenou jarmulku.

Foto: Profimedia.cz

Francouzská policejní hlídka před synagogou. Ilustrační foto

Článek

Incident se odehrál v pátek kolem 17:30 u synagogy v pařížském 20. obvodu. Svědek vypověděl, že agresor muže udeřil, ten pak upadl na zem a nakrátko ztratil vědomí.

Útočník na svoji oběť také vykřikoval etnicky motivované nadávky a pak z místa činu utekl. Napadeného muže záchranáři odvezli do nemocnice.

AP píše, že tento útok se stal jen krátce poté, co Darmanin oznámil, že nařídil policii po celé zemi, aby posílila ochranu míst spojovaných s židovskou komunitou, zejména škol a modliteben.

Patnáctiletý chlapec měl v Curychu pobodat ortodoxního žida

Evropa

Ve Francii výrazně přibylo antisemitských činů po útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael 7. října loňského roku a následné izraelské invazi v Pásmu Gazy.

Podle údajů francouzského ministerstva vnitra a služby pro ochranu židovské komunity bylo za loňský rok nahlášeno 1676 antisemitských činů, v roce 2022 jich bylo 436.

Podobná situace je i v jiných evropských zemích. Policie v Curychu v neděli informovala, že zatkla 15letého chlapce, který je podezřelý, že v sobotu pobodal a vážně zranil ortodoxního žida. Jeho čin měl zřejmě antisemitský motiv.

Berlínská univerzita: zkopání židovského studenta je jen špička ledovce

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám