Hlavní obsah

Ve Francii bude antikoncepce pro ženy do 25 let zdarma

– Paříž

Francouzky mladší 25 let budou dostávat antikoncepci zdarma. Nové opatření, které má státní zdravotní systém vyjít na 21 milionů eur (533 milionů korun) ročně, bude platit od 1. ledna 2022. Nárok na bezplatnou antikoncepci dosud měly dívky do 18 let, uvedla agentura AFP s odkazem na francouzského ministra zdravotnictví Oliviera Vérana.

Foto: Profimedia.cz

Bezplatnou antikoncepci budou mít ve Francii zdarma všechny ženy do 25 let

Článek

„Některé mladé ženy přestávají používat antikoncepci, a to zejména z finančních důvodů,” řekl Véran stanici France 2. „Je neúnosné, že se ženy nemohou chránit a nemají přístup k antikoncepci, když ji chtějí, protože je moc drahá,” dodal ministr.

Ženy do 25 let budou mít zdarma i veškerou lékařskou péči, která souvisí s předepsáním antikoncepce.

Věková hranice byla stanovena na 25 let, protože je to doba, kdy lidé získávají větší ekonomickou, sociální a příjmovou autonomii, vysvětlil ministr.

V Británii se budou prodávat antikoncepční pilulky bez předpisu

Evropa

Bezplatnou antikoncepci mají od roku 2013 dívky ve věku od 15 do 18 let. Opatření vedlo ke snížení míry dobrovolných ukončení těhotenství.

Z 9,5 potratu na 1000 těhotenství v roce 2012 klesla na šest potratů. Všechny Francouzky mají nárok na bezplatné přerušení těhotenství.

Od srpna 2020 mají antikoncepci zdarma i dívky mladší 15 let. Vláda rozhodnutí odůvodnila vysokou mírou dobrovolných přerušení těhotenství.

Ve Francii podle ní každý rok otěhotní zhruba 1000 dívek ve věku od 12 do 14 let a 770 těchto těhotenství končí potratem.

Reklama

Výběr článků

Načítám