Hlavní obsah

V Británii se budou prodávat antikoncepční pilulky bez předpisu

– Londýn

V Británii mohou lékárny začít ženám prodávat antikoncepční pilulky bez lékařského předpisu. Rozhodla o tom britská léková agentura MHRA. Pořídit si tímto způsobem budou moci ženy jen takzvané minipilulky, které neobsahují estrogeny. Podle deníku The Guardian jde o přelomové rozhodnutí, které usnadní přístup k antikoncepci mnohem širšímu okruhu dívek a žen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Lékárníci mají dostatek zkušeností, aby ženám poradili, zda je pro ně gestagenní antikoncepční pilulka bezpečná a vhodná, a dali jim veškeré potřebné informace,” uvedla June Raineová z MHRA. Podle ní je rozhodnutí o prodeji antikoncepce bez předpisu „dobrou zprávou pro ženy a rodiny”.

V lékárnách bude možné pořídit bez předpisu pouze gestagenní hormonální antikoncepci, tedy pilulky, které neobsahují estrogeny. V Británii jde o značky Hana a Lovima, jejichž měsíční dávka se dá bez předpisu pořídit zhruba za deset liber (300 Kč). S předpisem jsou tyto pilulky zdarma. Užívání tablet s estrogeny má určitá rizika například v podobě vzniku hluboké žilní trombózy, a proto i nadále budou pouze na lékařský předpis.

Reklama

Výběr článků

Načítám