Hlavní obsah

Ve Finsku zadrželi pět mužů podezřelých z plánování teroristického útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finští policisté zadrželi pět mužů podezřelých z plánování teroristického útoku, informoval deník Helsingin Sanomat. Podle policie nehrozí „akutní nebezpečí“. Podezřelí, které úřady označují jako pravicové extremisty, žijí ve městě Kankaanpää v jihozápadní provincii Satakunta.

Foto: Profimedia.cz

Finská policie. Ilustrační foto

Článek

Okresní soud v pátek rozhodl o zatčení pěti mužů podezřelých z terorismu. Podle policie utvořili skupinu založenou na pravicově extremistické ideologii a jsou podezřelí z plánování teroristického činu. Plánovali útok pomocí výbušniny či střelných zbraní, uvedl deník.

Ve Finsku se jedná o první případ podezření na terorismus spojený s krajní pravicí. Všichni zadržení pocházejí z Finska, je jim kolem 25 let.

Terorista z Liverpoolu konvertoval ke křesťanství a měl psychické problémy

Evropa

Policie se na tiskové konferenci nevyjádřila k tomu, kde a kdy se měl případný útok odehrát. Podle policistů jde o krajně pravicové extremisty, kteří chtějí „urychlit násilí vedoucí ke zhroucení společnosti prostřednictvím teroristického útoku“. Působili v malé, tajné skupině, která neměla žádné vazby na organizovaná krajně pravicová uskupení.

Policisté začali muže vyšetřovat již v roce 2019, když byli podezřelí z trestné činnosti spojené se střelnými zbraněmi. V lednu 2020 byli nakrátko zadrženi. Policie tehdy při domovních prohlídkách zabavila značné množství střelných zbraní, munice a výbušnin. Od té doby skupinu bedlivě sledovala.

Útok v Cannes: Muž s nožem otevřel dveře policistova auta a bodl

Zahraniční

Vyšetřovatel Toni Sjöblom uvedl, že občané nemají důvod se ve Finsku obávat krajně pravicového terorismu, i když případ, který se objevil, může vyvolat obavy. „Je však dobré si uvědomit, že jsou mezi námi lidé, kteří mohou svým ideologickým jednáním ohrozit život a zdraví ostatních,“ říká Sjöblom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám