Hlavní obsah

Terorista z Liverpoolu konvertoval ke křesťanství a měl psychické problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liverpool

Britští policisté poodhalují další detaily ze života 32letého Imáda Svílmína, který v neděli zahynul při zřejmě zpackaném teroristickém útoku v Liverpoolu. Žadatel o azyl přijel do Británie v roce 2014 a z islámu konvertoval ke křesťanství. Bezmála rok pak žil v jednom domě s postarším párem křesťanů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch před liverpoolskou nemocnicí zachytila bezpečnostní kameraVideo: Reuters

 
Článek

Svílmín se v Británii nechal přejmenovat na Enza Almeniho, křestním jménem vzdával poctu někdejšímu automobilovému závodníkovi a zakladateli světoznámé značky Enzu Ferrarimu. Svilmínův původ je však nejasný, sám při přihlášení uvedl, že má syrské a irácké kořeny, podle lidí z jeho okolí však může pocházet z Jordánska.

Útočiště Svílmínovi poskytli manželé Hitchcottovi. „Poprvé do katedrály přišel v srpnu 2015. Za právoplatného křesťana byl prohlášen v březnu 2017, chvíli poté začal žít s námi. Cítil se tehdy opuštěný, tak jsme ho vzali k sobě,“ uvedli Hitchcottovi. Svílmín u nich bydlel osm měsíců.

Právě liverpoolská katedrála se podle vyšetřování měla stát původním cílem Svílmína. V neděli se tam při vzpomínce na válečné veterány nacházelo zhruba 1200 lidí. Vinou hustého provozu a několika uzávěr se ale Svílmín nakonec rozhodl přemístit se taxíkem před ženskou nemocnici v Liverpoolu.

Hrdina z Liverpoolu: Taxikář si všiml výbušnin a zamkl atentátníka v autě

Evropa

Bezpečnostní složky upozornily na to, že Svílmín měl už v minulosti duševní problémy, což by mohlo být klíčové při vyšetřování jeho motivu. Bulvární deník Daily Mail psal dokonce o tom, že před sedmi lety podstoupil léčbu na psychiatrii poté, co byl v Liverpoolu zadržen s nožem.

Čtyři zadržení už byli propuštěni

Detektivové pracují s verzí, že bombu do taxíku přinesl pasažér a zařízení se mu nepodařilo správně odpálit. Jako hrdina se pak zachoval taxikář David Perry, který si zřejmě všiml náloží a muže v autě zamkl. Krátce po explozi se mu ještě podařilo z auta vyběhnout, čímž si zachránil život.

Taxikář z Liverpoolu byl v době exploze v autě, smrti unikl o fous, ukazuje video

Zahraniční

V souvislosti s teroristickým útokem zadržela policie od neděle čtyři muže. Ještě v pondělí večer ale všechny propustila.

„S výpověďmi, které poskytli, jsme byli spokojeni. Vyšetřování pokračuje, učinili jsme pokrok a už máme lepší obraz o tom, kde a jak byla výbušnina vyrobena, získali jsme také několik adres z Rutland Avenue a Sutcliffské ulice, kde pachatel pobýval,“ citoval server Liverpool Echo zástupce vrchního vyšetřovatele Russe Jacksona.

Detektiv šéfinspektor Andrew Meeks z protiteroristického útvaru severozápadní policie uvedl, že se vyšetřovatelé zaměřují právě na adresu v Rutland Avenue. Policie tam údajně získala „významné předměty“.

Reklama

Výběr článků

Načítám