Hlavní obsah

Válečný hrdina? Dětem v ruském Surgutu vštěpoval lásku k vlasti třikrát odsouzený zloděj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z přímých důsledků ruské války na Ukrajině je také důraz na patriotickou výuku na tamních školách. Dětem v ruském městě Surgut přivedli do hodiny „hrdinu speciální vojenské operace“ na Ukrajině. Jak se však ukázalo, šlo o třikrát soudně trestaného zloděje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na případ upozornil ruský účet na síti X Ťjumeň- bogatyj region! Podle údajů z ruské sociální sítě Vkontaktě jde o zloděje Romana Tatarkina, který byl poprvé odsouzen za krádež v roce 2017 a pak ještě dvakrát. O bizarní hodině informovala i některá lokální média.

Takzvané Hodiny odvahy „pomáhají dětem hlouběji pochopit dějiny“, podněcují lásku k vlasti a „formují jejich názory na dlouhé roky“, praví se na webu jedné z petrohradských škol.

„Učitelé v Surgutu pozvali bývalého mukla, aby druhákům vyprávěl o válce. Před válkou tento muž kradl baterie z aut. Na to také dojel a skončil ve vězení. Lepší příklad pro děti nemohli najít,“ upozornil zdroj na síti X a doplnil příspěvek videozáběrem z hodiny.

Putin se sešel se Si Ťin-pchingem

Svět

Komentář k videu praví, že děti navštívil „hrdina našich dní, který vyprávěl dětem o důležitém významu speciální vojenské operace“. Děti mu jako poděkování předali drobné dárečky, malé hračky a nadepsané pohlednice s přáním všeho dobrého.

„Abyste vždy vítězili nad všemi a dařilo se vám uhýbat před cizími náboji,“ popřál muži s pohnutým trestním rejstříkem naducaný usměvavý hoch. „Štěstí a zdraví… Jděte za svým snem a všeho dosáhnete,“ dodala drobná sympatická dívenka v bílé košili.

„Hodina odvahy je nejúčinnějším prostředkem, jak s žáky diskutovat o odvaze, povinnostech, fyzické a morální připravenosti poskytovat pomoc, o cti a zodpovědnosti,“ praví se mimo jiné v metodické příručce k Hodinám odvahy.

Podle místního deníku Podjom tiskový odbor radnice v Surgutu reagoval tvrzením, že „právo pořádat patriotické hodiny mají všichni účastníci speciální vojenské operace (tedy ruské ozbrojené agrese proti Ukrajině), neb jsou všichni hrdinové“.

V ruských školách budou vyučovat nový předmět: Základy bezpečnosti a obrany vlasti

Evropa

Nová ruská učebnice dějepisu, kde jsou i nevděční Češi, narazila v Čečensku. Musí ze škol

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám