Hlavní obsah

Zelenskyj o protiofenzivě: O termínu už je rozhodnuto

Na poradě ukrajinského vrchního velení bylo rozhodnuto o „termínech pohybu“ ukrajinských vojsk. Ve svém pondělním večerním videoprojevu to uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Facebook/Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj během svého projevu k ukrajinskému lidu

Článek

„Nejen zajištění munice nebo příprava nových brigád, nejen naše taktika. Ale také termíny. To jsou věci, které jsou maximálně důležité. Termíny ohledně toho, jak se budeme pohybovat. (A) budeme. Rozhodnutí padla. Děkuji každému vojákovi a seržantovi, důstojníkovi i generálovi, každé brigádě, která se připravila,“ prohlásil Zelenskyj.

Ukrajinský prezident opakovaně zdůrazňuje, že avizovaná ukrajinská protiofenziva začne tehdy, až bude armáda připravena, tedy až bude mít k dispozici dostatečné množství zbraní a munice, což je základní předpoklad ke snížení lidských ztrát na nezbytné minimum.

Zřejmý posun v přípravách je zatím patrný hlavně z prohlášení ukrajinských představitelů za poslední měsíc.

Protiofenziva na mediální frontě

„S tím, co už máme, se můžeme pustit vpřed a myslím, že budeme úspěšní. Ale ztratíme hodně lidí. To je, myslím, nepřijatelné. Proto musíme počkat. Ještě potřebujeme trochu času,“ uvedl Zelenskyj 11. května.

13. května ukrajinský prezident prohlásil, že protiofenziva začne, až budou mít ukrajinské ozbrojené složky nezbytné minimum zbraní.

23. května pak ukrajinská rozvědka uvedla, že minimum už má. „Mnozí civilisté jsou stále pod ruskou okupací, a my už nemůžeme ztrácet čas. Vše, co mohu říci, je, že to začne brzy,“ řekl šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v rozhovoru pro japonskou televizi NHK.

Poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak 24. května uvedl, že přípravné kroky protiofenzivy už probíhají několik dní, například údery na zásobovací trasy nepřítele, muniční sklady a další.

27. května se na sociálních sítích ukrajinského vrchního velitele Valerije Zalužného objevilo krátké video, na záběrech se ukrajinští vojáci symbolicky chystali k boji. Slogan zněl: „Nastal čas vrátit si (to) své.“

Ukrajinci zasáhli muniční sklad u Mariupolu, zabili 100 „nelidí“, zní z města

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám