Hlavní obsah

Budanov: Už nemůžeme ztrácet čas, začne to brzy

Ukrajinské ozbrojené síly už nashromáždily dostatek sil a zbraní, aby mohly zahájit deokupaci ukrajinských území, jež jsou pod ruskou kontrolou. V rozhovoru pro japonskou televizi NHK to uvedl šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Ukrajinská protiofenziva prý začne „brzy“.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinští vojáci směřující do Bachmutu

Článek

„Mnozí civilisté jsou stále pod ruskou okupací, a my už nemůžeme ztrácet čas. Vše, co mohu říci, je, že to začne brzy,“ uvedl Budanov v rozhovoru, z nějž cituje ukrajinská vojenská rozvědka na svém účtu na Telegramu.

Budanov dodal, že „k pokračování operace jsou zapotřebí značné zásoby zbraní a munice“, zejména pak západní stíhací letouny. Vyjádřil v této souvislosti předpoklad, že na summitu G7, kterého se zúčastnil prezident Zelenskyj, se tlačilo i na rychlost poskytování zbraní ze strany ukrajinských partnerů.

Podle Mychajla Podoljaka, poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře, bude protiofenziva rozdělena na několik etap. První budou „střety s ruskými vojáky“.

Budanov: Přežil jsem deset pokusů o atentát. Svou práci dělám dobře

Evropa

Mluvčí velitelství ukrajinských vzdušných sil Jurij Ihnat je přesvědčen, že klíčem k ukrajinskému „vítězství“ ve válce je nasazení F-16.

Dodávky těchto letadel na Ukrajinu plánuje zajistit skupina evropských zemí. K jejich obsluze se už Ukrajinci školí, naznačil tento týden vysoký unijní představitel pro zahraniční politiku Josep Borrel.

Podle interního dokumentu amerického letectva (USAF), který získal portál Yahoo, by se ukrajinští piloti mohli s F-16 naučit létat už za čtyři měsíce.

Výcvik ukrajinských pilotů na F-16 již začal, tvrdí Borrell

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám