Hlavní obsah

V Rusku zatkli předního odborníka na hypersoniku kvůli podezření z vlastizrady

Alexander Šipljuk, ředitel Ústavu teoretické a aplikované mechaniky sibiřské pobočky Ruské akademie věd, byl zatčen kvůli podezření z vlastizrady. Informaci přinesla agentura TASS s odkazem na vědeckého ředitele ústavu. Šipljuk je předním odborníkem na hypersoniku. Je třetím vědcem, kterého bezpečnostní složky zadržely na základě stejného obvinění.

Foto: Profimedia.cz

Moskevská vazební věznice Lefortovo

Článek

Ústav úřady prohledaly, odborníka odvezly do moskevské vazební věznice Lefortovo. Šipljuk se profesně soustředil zejména na vývoj metod pro aerofyzikální výzkum a aerodynamiku hypersonických letadel, tedy strojů létajících rychlostí vyšší než rychlost zvuku.

Koncem června byl kvůli podezření z vlastizrady zatčen a poslán do vazby Dmitrij Kolker, vedoucí laboratoře kvantových optických technologií. Měl rakovinu ve čtvrtém stadiu, upozornil server infopro54.ru. O několik dní později vědec zemřel.

O pár dnů později byl zatčen Anatolij Maslov, přední odborník v oblasti dynamiky viskózních plynů, který se zabýval aerogasdynamikou. Podle zdroje agentury TASS byl Maslov zadržen kvůli poskytování citlivých dat, která souvisela s hypersonikou. Na konci července byl na webových stránkách Ústavu teoretické a aplikované mechaniky zveřejněn otevřený dopis na podporu Maslova.

Rusové zabili jednoho z nejbohatších Ukrajinců

Válka na Ukrajině

Za vlastizradu v Rusku hrozí 20 let vězení. Ruské bezpečnostní složky v posledních letech zadržely řadu vědců a obvinily je z tohoto trestného činu kvůli údajnému předávání citlivých materiálů cizincům, uvedla dříve agentura Reuters.

Loni ve vazební věznici zemřel osmasedmdesátiletý fyzik Viktor Kudrjavcev, kterého ruská tajná služba obvinila ze špionáže. Vědcovo zdraví podle obhájce podlomil více než roční pobyt ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám