Hlavní obsah

V Rusku osvobodili vojáka, který měl zavraždit svého spolubojovníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský soud poprvé vynesl osvobozující rozsudek nad ruským vojákem obžalovaným ze zavraždění spolubojovníka ve válce proti Ukrajině. Jedenačtyřicetiletý Zajndi Takajev měl na pikniku střelit do hlavy dvacetiletého vojína Magomeda Šachbanova z Dagestánu. Podle soudu se ale navzdory svědectví dvou dívek nepodařilo vraždu věrohodně dokázat.

Foto: Chingis Kondarov, Reuters

Ruský dobrovolný voják na Ukrajině po absolvování výcviku v Čečensku (ilustrační foto)

Článek

Takajev pocházející z Čečenska obžalovaný z vraždy Šachbanova byl propuštěn z vazby a má právo požadovat za své uvěznění odškodnění, uvedl ruský Kommersant, který o případu informoval. Žalobci a zástupci pozůstalých se ale odvolali k soudu Jižního vojenského okruhu. Argumentují procesními chybami posádkového soudu a možným nátlakem, který mohl přimět šest porotců k rozhodnutí zprostit obžalovaného viny.

Podle obžaloby byl Šachbanov zastřelen v červnu 2022 při pikniku v ukrajinském Pervomajsku. Takajev tvrdí, že kdosi neznámý útočil ze křoví, svědkyně nicméně vypověděly, že právě Takajev přistoupil zezadu k Šachbanovovi a střelil ho do hlavy. „Stokrát bych mohl zabít Magomeda v boji, je to úplný nesmysl,“ prohlásil Takajev.

Další dva vojáci, kteří se pikniku zúčastnili, prohlásili, že oba muži neměli mezi sebou žádné spory. Vyšetřovatelé přesto uvěřili dívkám a Takajeva obvinili z vraždy, ve vazbě zůstal až do zasedání soudu.

Rozhodnutí porotců podle deníku Kommersant ovlivnily nesrovnalosti ve vyšetřování. Nepodařilo se například prokázat, kdo držel pistoli, kterou byl podle vyšetřovatelů vojín zastřelen. Podle znalce navíc Šachbanov nebyl zastřelen zblízka a smrtící střela se nenašla. Svědectví dívek obhajoba zpochybnila poukazem na jejich mládí, stres a opilost v době vraždy.

„Svědkyně netajily, že střelce neviděly a že jejich výpovědi o možné účasti Takajeva na vraždě byly založeny na pocitech a na následné analýze událostí,“ řekl deníku jeden z advokátů. Verdikt ale odmítl komentovat, dokud nebude pravomocný.

Bývalý wagnerovec umlátil námořníka za kritiku války na Ukrajině. Polehčující okolnost, uznal soud

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám