Hlavní obsah

V Portugalsku zvítězila opozice, pravice bude mít většinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Opoziční středopravá Sociálnědemokratická strana (PSD) Pedra Coelha zvítězila v nedělních předčasných parlamentních volbách v Portugalsku, když porazila vládní Socialistickou stranu (PS) premiéra Josého Sócrata. Vůdce socialistů přiznal porážku a ohlásil své odstoupení z funkce generálního tajemníka strany.

Článek

Pravice získává dohromady přes 51 procent hlasů, což jí zajišťuje pohodlnou absolutní většinu v parlamentu.

Podle výsledků citovaných agenturami po sečtení 99 procent odevzdaných hlasů získali sociální demokraté 38,8 procenta hlasů a tedy 105 parlamentních křesel, a konzervativní Lidová strana (CDS/PP) se ziskem 11,7 procenta hlasů 24 mandátů. To poskytuje těmto dvěma tradičním vládním partnerům silnou absolutní většinu ve 230členném zákonodárném sboru.

"Budeme potřebovat odvahu a také trpělivost, abychom zvládli obrovské problémy, které na nás čekají," řekl Coelho ve svém vítězném projevu v lisabonském hotelu. Politik, jemuž bude v červnu 47 let, přislíbil svým krajanům "stabilitu pro příští čtyři roky" a řekl, že udělá vše pro to, aby "obnovil důvěru trhů a zahraničí v Portugalsko".

Předseda CDS/PP Paulo Portas už oznámil, že je připraven sestavit většinovou vládní koalici s vítěznými sociálními demokraty. Země podle něj potřebuje silnou většinu, která se udrží celé legislativní období. Jeho lidovci jsou připraveni umožnit příští vládě zavést úsporná opatření dohodnutá s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem jako součást záchranného balíčku, potvrdil Portas.

Socialisté výrazně ztratili

Poražení socialisté získali s 28 procenty hlasů 73 křesel, což je o 24 méně než v minulých volbách. Představuje to zároveň jejich nejhorší volební výsledek od roku 1987.

"Tato volební porážka je moje a já za ni chci převzít plnou odpovědnost," řekl Sócrates svým stranickým kolegům. "Nastal okamžik pro změnu vedení v Socialistické straně."

Sócrates dodal, že už pověřil předsedu socialistů, aby zahájil v nejbližších dnech proces volby nového generálního tajemníka.

Portugalsko se potýká s vážnými ekonomickými problémy a Sócrates v březnu podal demisi, když se mu v parlamentu nepodařilo prosadit úsporná ekonomická opatření. Portugalsko je po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která požádala Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc; obě instituce ji schválily v objemu 78 miliard eur (1,9 biliónu korun).

Komentátoři jsou přesvědčeni, že jakákoli příští portugalská vláda bude nucena mimo jiné razantně omezit výdaje státního rozpočtu a zároveň zvýšit daně, pokud bude chtít hospodářskou krizi zvládnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám