Hlavní obsah

V Polsku zaměnili pacientům při transplantaci ledviny

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vratislav

Ve fakultní nemocnici v polské Vratislavi došlo k neuvěřitelnému pochybení lékařů. Ti zaměnili ledviny dvěma pacientům - ženě a muži. Ledviny s krevní skupinou určenou pro jednoho pacienta omylem transplantovali druhému a opačně. Po zjištění extrémně nebezpečného pochybení pacientům transplantované ledviny opět odstranili. O případe, který se odehrál v srpnu, informovala v pátek večer polská televize TVP.

Foto: Profimedia.cz

Polští lékaři během transplantace velmi nebezpečně pochybili. Ilustrační foto.

Článek

"Vinu za chybu nese především lékař zodpovídající za průběh operací, ale také zdravotní sestry," informoval TVP přednosta kliniky Marian Klinger. Dodal také, že nemalou úlohu při nedodržení požadovaných procedur sehrála i obrovská únava personálu, který transplantace vykonával.

Nemocnice následně lékaři, který chybu způsobil, pozastavila výkon povolání.

"Fakultní nemocnice ve Vratislavi nesměla po dobu měsíčního vyšetřování případu odebírat od dárců ledviny a ani je pacientům transplantovat," přiznal pro TVP primář chirurgického a transplantačního oddělení nemocnice Piotr Szyber.

Zástupci kliniky také uvedli, že poškození pacienti mají právo zažalovat nemocnici za újmu, kterou jim způsobila.

Podle polského ministerstva zdravotnictví čeká v Polsku na transplantaci ledvin okolo dvou tisíc pacientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám