Hlavní obsah

V PiS po ztrátě moci zavládla panika, Kaczyński je ve špatném stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva měsíce po parlamentních volbách a dva dny poté, co se lídr Občanské platformy (PO) Donald Tusk stal už potřetí polským premiérem, zavládla v táboře jeho hlavního protivníka panika. Šok ze ztráty osm let trvající neomezené moci zasáhl nejen široké řady politiků a stoupenců Práva a spravedlnosti (PiS), ale také jeho lídra Jarosława Kaczyńského, čímž se podle serveru Natemat.pl netají už ani jeho blízcí spolupracovníci.

Foto: Profimedia.cz

Jarosław Kaczyński (uprostřed) na jednání Sejmu, během nějž se rozhodovalo o schválení Donalda Tuska premiérem

Článek

„Kaczyński, který byl po dvě volební období považován za nejvlivnějšího politika v zemi, je ve špatném stavu, špatně snáší novou politickou realitu, v jaké se ocitla jeho strana, což je zřejmé i z jeho reakcí,“ popsal reakce ve vedení PiS Natemat.pl.

„Ztratil jistotu a přesvědčení, že ještě bude moci zvítězit nad svým největším politickým protivníkem Tuskem,“ dodal server.

Veliteli ruply nervy

Lídr PiS neztratil jen jistotu, ale ruply mu i nervy. Ani zdaleka už není tím „velitelem státu“, z kterého v uplynulých letech sršely strach a hrůza.

Když se po vystoupení Tuska v Sejmu vrhl za řečnický pultík a hystericky se rozkřikl na budoucího premiéra, že „je německým agentem“, vyvolal šok dokonce i ve vlastních řadách.

„Pokud chce Jarosław Kaczyński pomoci své straně, nejlépe by učinil, kdyby odešel do politického důchodu,“ vzkázal mu Marcin Mastalerek, nejbližší spolupracovník polského prezidenta Andrzeje Dudy, informoval server businessinsider.pl.

Takovýto hlas z tábora Kaczyńského, kterému bude v červnu 2024 pětasedmdesát let, není ani zdaleka ojedinělý.

Nemůžeme se stát geriatrickou partají. Vlivný poslanec PiS posílá Kaczyńského do důchodu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám