Hlavní obsah

V Pákistánu zmařili atentát na české velvyslanectví

Novinky, DPA, aš, Radio Sweden, The Local

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Pákistánské úřady zmařily sérii bombových útoků na velvyslanectví České republiky a ambasády dalších pěti zemí včetně Švédska. Oznámil to ve středu švédský list Aftonbladet s odvoláním na diplomatický zdroj.

Foto: MZV, Novinky

České velvyslanectví v Islámábádu

Článek

V pátek byl zadržen v Islámábádu muž, který měl dvě tuny výbušnin. Plánoval zaútočit na švédské velvyslanectví v Pákistánu. Pákistánská policie později oznámila zatčení 25 lidí, kteří chystali útoky ve velkých městech, a to i proti zahraničním cílům.

Kromě švédského zastupitelského úřadu se terčem útoku měly stát také ambasády České republiky, Norska, Maďarska, Itálie a Jihoafrické republiky, uvedla ČTK.

Švédové jsou přesvědčeni, že důvodem útoku je švédská vojenská přítomnost v Afghánistánu. Útok připravovali radikálové z Tálibánu jako odvetu za vládní ofenzívu v údolí Svát.

Tálibán opakovaně hrozil pumovými útoky na hotely a velvyslanectví, bude-li pokračovat vládní ofenzíva v údolí Svát a v Jižním Vazíristánu. Pákistánská vláda chce v zemi vykořenit Tálibán a zlikvidovat jeho nejvyššího představitele Bajtulláha Mahsúda.

Reklama

Výběr článků

Načítám