Hlavní obsah

V Německu vyvěsí fotku z Osvětimi s výzvou, aby lidé nahlásili nacisty

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá města zaplaví plakáty s fotografií odvlečených lidí u bran vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau. Vyvěsí je Středisko Simona Wiesenthala ve snaze pohnat i téměř 70 let od skončení druhé světové války nacistické zločince před spravedlnost. Informoval o tom server magazínu Der Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Brána tábora smrti Auschwitz-Birkenau v Polsku.

Článek

„Pozdě, ale ne příliš pozdě! Operace Poslední šance II,“ apeluje prostřednictvím nápisu na plakátu s historickým snímkem na německou veřejnost Wiesenthalovo centrum. Za informace, které by dovedly pátrače k pachatelům nacistických zvěrstev, nabídne středisko 25 000 eur (téměř 650 000 korun).

Plakáty budou od příštího týdne viset v Berlíně, Hamburku a v Kolíně nad Rýnem. Doplní je telefonní číslo na horkou linku, kam můžou lidé se svými tipy volat.

„Každé obvinění je důležitou připomínkou, že spravedlnosti pro oběti holocaustu může pořád být učiněno zadost. Je to také důležitým příspěvkem proti zapomětlivosti budoucích generací. Pokročilý věk pachatelů by neměl být důvodem, aby se od stíhání upustilo, protože uplynulý čas nijak jejich vinu neumenšuje a pokročilý věk by vrahy chránit neměl,“ prohlásil ředitel Wiesenthalova střediska Efraim Zuroff.

Odsouzení Demjanjuka bylo průlomové

Centrum spustilo akci Poslední šance II v prosinci před dvěma lety po precedentním odsouzení Johna Demjanjuka, bývalého dozorce z tábora Sobibor, za vraždu 28 060 Židů. Mnichovský soud rozhodl, že se Demjanjuk na vraždách podílel, i když nemusel být přímým vykonavatelem ortelů smrti nad vězni. V minulých desetiletích přitom německé soudy argumentovaly, že vinu za nacistická zvěrstva nese nejvyšší vedení, nikoliv lidé, kteří stáli v hierarchii níž.

Verdikt mnichovského soudu tak otevřel cestu k obžalobě dalších dozorců z táborů smrti. To mimo jiné vedlo ke květnovému zatčení bývalého strážce z Osvětimi, 93letého Hanse Lipschise.

Reklama

Výběr článků

Načítám