Hlavní obsah

V Moskvě zadrželi ukrajinského novináře, obvinili ho ze špionáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev

Novináře ukrajinské agentury Ukrinform Romana Suščenka zadrželi v Moskvě a obvinili ho ze špionáže, napsal v pondělí list Ukrajinska pravda. Žurnalista stráví dva měsíce ve vězení.

Článek

„Zadržen byl na dva měsíce,“ uvedla pro agenturu Interfax-Ukrajina mluvčí moskevského soudu Jekatěrina Krasnovová.

Ještě před oznámením soudu uvedla ruská tajná služba FSB, že „během špionážní akce byl zdražen kádrový pracovník hlavního vedení rozvědky ukrajinského ministerstva obrany plukovník Roman Suščenko“. Podle FSB „záměrně shromažďoval tajné státní informace o aktivitách Ozbrojených sil a Národní gardy Ruské federace, jejichž únik do zahraničí by mohl poškodit obranyschopnost země“.

Obhajoba popřela, že by se Suščenko dopustil špionáže. „Suščenko pracoval v Paříži jako korespondent Ukrinformu a zabýval se vždy novinařinou. Odkud se mohla vzít tato obvinění, nevím,“ řekl jeho advokát Mark Fejgin, který hájil i pilotku Nadiju Savčenkovou.

Podle Fejgina byl Suščenko na soukromé návštěvě Ruska. Zatčen byl hned v pátek, kdy přijel do Moskvy. Ukrinform označil páteční zatčení novináře, který pro agenturu pracuje od roku 2002, za provokaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám