Hlavní obsah

V Maďarsku padl uprchlický rekord

Právo, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

Rekordní počet 2093 uprchlíků překročil v pondělí srbsko-maďarské hranice. Je to největší počet běženců zaznamenaný během jediného dne. Rekord padl krátce před postavením plotu, který má zabránit dalšímu přílivu migrantů. Zvýšený nápor na hranice pokračoval také v úterý. V noci přecházejí hranice stovky běženců. Záchytný tábor u obce Röszke je podle televize M1 přeplněný.

Foto: MTI

Uprchlíci na trati u maďarské obce Röszke

Článek

„Největší až 300člennou skupinu migrantů jsme zadrželi v nočních hodinách nedaleko města Szeged,“ řekl agentuře MTI mluvčí policie Szabolcs Szenti.

Podle maďarských médií k hranicím země dorazily velké skupiny běženců, které před několika dny zadrželi policisté na řecko-makedonské hranici a následně je pustili dál.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: MTI

Uprchlíci na trati u maďarské obce Röszke

Migranti nyní překračují srbsko-maďarské hranice v místech, kde ještě není dokončena bariéra ze žiletkového drátu. Maďarští vojáci s výstavbou první části bariéry finišují tak, aby byla hotová do konce srpna.

Foto: MTI

Stovky běženců na srbsko-maďarské hranici

V listopadu má být dokončena i druhá část zátarasu - tři metry vysoký drátěný plot opatřený v horní a dolní části žiletkovým drátem.

Někteří se vrátili do Srbska

Maďarská televize M1 uvedla, že velká část migrantů překročila hranice po železniční trati u obce Röszke. Na maďarské straně je už čekali maďarští policisté, kteří je odvezli do nedalekého záchytného tábora.

Foto: MTI

Migranti u železniční tratě v maďarské obci Röszke

„Někteří migranti se však při pohledu na připravené policisty vrátili na srbské území a pravděpodobně se pokusili překročit hranice na jiném místě,“ uvedla televize.

Stanice M1 nevyloučila, že pod dojmem informací o postupně dokončované první části bariéry se někteří běženci pokusí dostat ze Srbska do Chorvatska a až odtamtud do Maďarska.

Do země už letos dorazilo téměř 130 tisíc migrantů, což je třikrát více než v roce 2014. Většina požádá o azyl, ale pak rychle odchází do bohatších zemí Evropské unie, jako je Německo nebo Švédsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám