Hlavní obsah

V Maďarsku chystají zákon o národní suverenitě. Umožní trestat subjekty, které „za dolary zrazují zemi“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský parlament by měl tento týden projednat nový zákon o „národní suverenitě“, na jehož základě by bylo možné vyšetřovat organizace, které „za dolary zrazují zemi“. Předseda poslanecké frakce vládní strany FIDESZ Máté Kocsis připustil, že návrh bude obsahovat také změnu trestního řádu. FIDESZ disponuje ve 199členném parlamentu většinou 135 mandátů, takže nový zákon může bez problémů schválit.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán, vlevo předseda poslanecké frakce vládní strany FIDESZ Máté Kocsis

Článek

Upozornil na to Magyar Nemzet. Zákon by se měl vztahovat na všechny subjekty, které dostávají finanční pomoc ze zahraničí.

Návrh by měl obsahovat příslušnou změnu maďarské ústavy a měl by být schválený tak, aby platil už před volbami do Evropského parlamentu, které se konají v roce 2024.

„I když subjekty, které se voleb zúčastní, nebudou politické strany, budou se na ně vztahovat pravidla pro hospodaření stran,“ nechal se slyšet Kocsis.

Nepřijatelné, myslí si polovina Maďarů o schůzce Orbána s Putinem

Evropa

Podle předsedy poslanecké frakce vládní strany FIDESZ ústava musí obsahovat zmínku o tom, že Maďarsko vystoupí proti všem snahám ohrožujícím suverenitu země. „Ústava se zmiňuje o nezávislosti Maďarska, ale neříká nic o útocích na suverenitu zvenčí. Musíme rovněž promyslet, aby se zákony o financování politických stran vztahovaly také na všechny organizace, které jdou do voleb,“ dodal Kocsis.

Jde o Sorose?

Vládní poslanec István Simicskó pro televizi Hír TV zdůraznil, že zásahy zvenčí do maďarských voleb jsou nepřípustné. „V bezpečnostním výboru parlamentu dostáváme stále více informací o nezákonném financování politických stran. Proto je potřebná také změna trestního řádu,“ zdůraznil Simicskó.

FIDESZ tvrdí, že v roce 2022 dostala maďarská opozice čtyři miliardy forintů (260 milionů korun) ze zahraničí. Za pomocí měla stát americká organizace Action for Democracy (AD). Podle webu telex.hu stojí v čele organizace Dávid Korányi, který byl v minulosti poradcem socialistického premiéra Gordona Bajnaie.

Vláda premiéra Viktora Orbána vidí za financováním opozice ze zahraničí především amerického miliardáře maďarského původu George Sorose, který chce podle něj Maďarsku vnutit migranty.

Nikdo vás v EU nedrží, vzkázal Borrell Orbánovi. Ten sedmadvacítku přirovnal k Sovětskému svazu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám