Hlavní obsah

Teror v Lyonu: Policie zatkla podezřelého z postřelení kněze

Novinky, ČTK, bož, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Lyonu byl postřelen pravoslavný kněz ve chvíli, kdy zavíral kostel. Jeho stav je vážný. Údajný pachatel z místa uprchl. Francouzská policie po 20. hodině zatkla podezřelého. Podle agentury Reuters však zatím není jasné, zda zadrženým je útočník.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Lyonu byl postřelen pravoslavný knězVideo: Reuters

 
Článek

Francouzské orgány v tuto chvíli nemají žádné důkazy, že by motivem činu byl terorismu, informovala agentura Reurers. V případu nebyl povolán protiteroristický prokurátor, což se děje vždy, když existuje důvodné podezření, že by mohlo jít o teroristický čin.

Podle televize BFM útočník duchovního trefil dvakrát do břicha, oběť je podle záchranných složek v ohrožení života.

Kněze řecké národnosti zasáhly dva výstřely z upilované brokovnice kolem 16:00. Podle svědků byl ošetřován na místě s vážnými poraněními.

Zástupce řecké vlády napadeného identifikoval jako Nikolaose Kakavelakise, uvedla agentura Reuters.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Policie ohledává místo činu v Lyonu, kde došlo k postřelení pravoslavného kněze.

Policie prostor neprodleně uzavřela. Starosta Lyonu Grégory Doucet vyzval obyvatele města, aby zůstali pokud možno doma, dokud se policie snaží pachatele dopadnout.

Ministr vnitra Gérald Darmanin na Twitteru účtu rovněž vyzval občany, aby se místu pokusili vyhnout.

Podle zdrojů agentury AFP obeznámených s vyšetřováním se v kostele v době útoku nekonala bohoslužba a 52letý duchovní nebyl oblečen do kněžského šatu. Střely jej údajně zasáhly do jater. Útočníkova zbraň se nenašla, viděli ji ale svědci.

Bezpečnostní a záchranné jednotky jsou podle Darmanina na místě. On sám bude jednat o situaci v Paříži s prezidentem Emmanuelem Macronem a premiérem Jeanem Castexem.

Muslimové ve světě pálí fotky Macrona i francouzské vlajky

Svět

„Jde o velmi vážný incident. Podrobnosti stále teprve přicházejí. Byl svolán krizový štáb,“ uvedl v prohlášení Castex. V něm zdůraznil nutnost chránit svobodu a bezpečnost občanů a praktikování víry.

„Naše vůle je silná, naše odhodlání nepoleví. Jde o čest Francie, jde o čest republiky,” dodal Castex.

Francouzská vláda varovala před nebezpečím dalších útoků ze strany islamistických radikálů v následujících dnech. Prezident Emmanuel Macron nařídil, aby před Svátkem všech svatých náboženská místa hlídaly tisíce vojáků.

Foto: Cecile Mantovani, Reuters

Policisté uzavírají a zajišťují ulice Lyonu.

Macron večer označil útok za akt islámského terorismu a povolal do služby stovky vojáků, kteří mají ochránit veřejná místa včetně náboženský objektů.

Podle britského serveru Daily Mail nicméně pravoslavný kostel zřejmě bezpečnostní složky nehlídaly.

Francií v poslední době otřásla série náboženských útoků. Ve čtvrtek v bazilice Notre-Dame v Nice 21letý Tunisan bestiálním způsobem zavraždil tři lidi.

Předtím v Paříži čečenský vrah sťal na ulici učitele, který studentům ukazoval karikatury proroka Mohameda. Karikatury s Mohamedem dříve publikoval také týdeník Charlie Hebdo, jehož redakce se stala terčem teroristického útoku v roce 2015.

Podle televize France 24 útok na Charlie Hebdo zahájil vlnu džihádistických útoků, při níž bylo zavražděno více než 250 lidí.

Zatímco francouzský národ v posledních dnech truchlil a uctíval památku obětí, tisíce demonstrantů v muslimských volaly po bojkotu francouzských výrobků. Vadila jim slova prezidenta Emmanuela Macrona, který obhajoval svobodu projevu tváří v tvář náboženskému extremismu.

Francouzi v napjaté atmosféře uctívají památku učitele, jemuž kvůli karikatuře uřízli hlavu

Evropa

Nenávist vůči Macronovi a Francii také rozdmýchával turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. Ten francouzského lídra obrazně posílal na psychiatrické vyšetření. Paříž v reakci stáhla svého velvyslance z Turecka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám