Hlavní obsah

V Evropě už nahrazují rajčata tuřínem, vykládal Putin podnikatelům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Sankce na Rusko neměly žádný vliv, naopak se to Evropě vrátilo podle přísloví, že kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá, řekl na setkání s ruskými podnikateli prezident Vladimir Putin. I za řepou či tuříny, které teď prý západní vůdci doporučují spotřebitelům namísto salátů a rajčat, budou muset Evropané do Ruska, tvrdí.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Ruský prezident na tiskové konferenci po setkání s podnikateli

Článek

Západní režimy podle Putina přinutily většinu svých firem, aby odešly z ruského trhu.

Analytici navíc předpovídali Rusku propad spotřebitelského sektoru, nedostatek zboží a zhroucení sektoru služeb. Život ale podle Putina nabral jiný směr a těmto problémům údajně čelí samy západní země.

„Představitelé Západu navrhují svým občanům, aby místo salátů a rajčat jedli řepu. Ta je sice dobrá, ale budou pro ni stejně muset do Ruska. Naše úroveň sklizně je výrazně vyšší než u našich sousedů v Evropě,“ dodal Putin s tím, že bez ruských hnojiv se situace těžko změní.

„Napadá mě na to jedno ruské přísloví. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Zdá se, že přesně to se děje,“ přivlastnil si ruský vůdce i mezinárodní přísloví.

Anketa

Už jste vyměnili rajčata za tuřín?
Ano
8,5 %
Ne
91,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18062 čtenářů.

Putin podle agentury TASS také hovořil o sílících pozitivních tendencích v ruské ekonomice a předpověděl, že se v druhém čtvrtletí letošního roku „podstatně zvýší“ hrubý domácí produkt – přinejmenším v meziročním srovnání.

Loňský přebytek ruské obchodní bilance ve výši 332 miliard dolarů (asi 7,5 bilionu Kč) označil za „dobrou muziku“, Putin totiž vystupuje před podnikateli v moskevském Domě hudby.

HDP na hlavu v Rusku podle údajů Světové banky za rok 2021 činil zhruba 12 tisíc dolarů (272 tis. Kč). Pro srovnání Česká republika za stejné období vykázala HDP na hlavu ve výši téměř 27 tisíc dolarů (613 tis. Kč). Putin je u moci od roku 2000.

Putin se nedožije konce války, zaznělo v ruské televizi

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám