Hlavní obsah

V Evropě je druhá ukrajinská armáda. Složená z těch, co upláceli, říká polský generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejznámějších polských velitelů Roman Polko se v rozhovoru pro polský týdeník Wprost vyjádřil k největším slabinám ukrajinské armády. Připomněl nedávná zjištění BBC, podle níž od začátku plnohodnotné ruské invaze odešlo do Evropské unie z Ukrajiny okolo 650 tisíc bojeschopných mužů.

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

Dobrovolník, který aspiruje na vstup do 3. samostatné útočné brigády ukrajinských ozbrojených sil, se účastní základního výcviku, 9. ledna 2024

Článek

V Evropě se tak podle Polka nachází druhá armáda Ukrajinců, která se za úplatky vyhnula mobilizaci ve své zemi. Polko taky míní, že by se ke slovu měl na Ukrajině dostat opět Valerij Zalužnyj, kterého prezident Zelenskyj nedávno nahradil.

„Dá se říci, že v současnosti je v Evropě druhá ukrajinská armáda. Jde především o muže, kteří se odvodům vyhýbali pomocí úplatků,“ řekl jeden z nejznámějších polských velitelů Polko.

Připomněl, že ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) odhalila korupční aféru, během které odvodové komise za úplatky vystavovali brancům fiktivní potvrzení o neschopnosti do vojenské služby.

Nová pravidla mobilizace by paralyzovala ekonomiku, varují ukrajinské podniky

Evropa

„Jakou bojovou morálku pak může asi mít voják, který má v zákopech bojovat za vlast, když jeho kolega žije i s rodinou šťastný život v dostatku v některém z evropských států,“ připomněl pro list Wprost generál Polko.

Podle něj musí ukrajinská armáda nyní mobilizovat lidi, kteří se dosud vojenské službě vyhýbali.

Poukázal také na další aféru - SBU před několika týdny zjistila, že se někde vypařilo okolo čtyřiceti milionů dolarů (přes 900 milionů korun) určených na nákup munice pro armádu.

Nastal čas vrátit Zalužného

„Ukrajina se musí poučit z chyb, které už udělala, a s podporou Západu připravit realistický dvouletý nebo tříletý plán na opětovné získání okupovaných území,“ uvedl Polko s tím, že by se měl vrátit Valerij Zalužnyj.

„Už nastal čas, aby se ke slovu na Ukrajině zase dostal nedávno odvolaný šéf ozbrojených sil Ukrajiny generál Valerij Zalužnyj, kterého prezident Volodymyr Zelenskyj vyměnil za poslušného velitele pozemních sil generála Oleksandra Syrského,“ prohlásil.

„Ukrajina si v současné době nemůže dovolit skutečnou protiofenzivu. Musí po ruském vzoru přejít do obrany, posilnit svoje pozice zátarasy a minovými úseky,“ uvedl Polko.

„Hlavně ale musí zmobilizovat muže, kteří doteď unikají před vojenskou službou. Musí vybudovat armádu schopnou reálně využít moderní zbraně a techniku, kterou dodávají spojenci,“ dodal.

Generál také apeloval na Západ, aby s pomocí Ukrajině neotálel.

„Stojí za to, aby si lidé uvědomili, i když je nechci strašit, že pokud nyní Ukrajina nedostane dostatečnou podporu od Západu, může se zhroutit. Pokud by byla ponechána svému osudu, mohli by to Rusové opravdu převzít. To by byl největší hřích opomenutí, jaký si lze představit,“ zakončil.

Německo mění oficiální označení Kyjeva. Nebude vycházet z ruštiny

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám