Hlavní obsah

Mladík ve Francii zabil nožem učitele. Země vyhlásila nejvyšší stupeň varování před terorismem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arras
Aktualizováno

Útočník na střední škole ve francouzském Arrasu zabil nožem učitele a další lidi zranil. Ministr vnitra Gérald Darmanin na síti X uvedl, že policie pachatele zadržela. Francouzská vláda poté vyhlásila nejvyšší stupeň varování před terorismem. Podle Darmanina totiž existuje spojitost mezi útokem a sílícím konfliktem na Blízkém východě. Prezident Emannuel Macron označil útok za barbarský čin islamistického terorismu.

Příslušníci francouzských ozbrojených složek hlídkují u budovy střední školy v Arrasu, kde došlo k útokuVideo: Reuters

 
Článek

„Zabitý učitel se snažil bránit ostatní a bezpochyby zachránil řadu životů,“ prohlásil Macron, který přijel na místo několik hodin po útoku. „Hrůze islamistického teroru“ musí Francie čelit jednotně, prohlásil prezident. Bez dalších podrobností zmínil, že policie na jiném místě země překazila jiný pokus o útok.

Ministr vnitra Darmanin po večerním zasedání bezpečnostní rady v  televizi TF1 uvedl, že země přechází na nejvyšší stupeň varování před terorismem. To umožní úřadům přijímat mimořádná opatření a lépe chránit například veřejné budovy.

Křičel Alláhu akbar

Zavražděným má být podle agentury Reuters učitel francouzštiny, mezi zraněnými je učitel tělesné výchovy. Zatím není jasné, zda byl zraněn i někdo z řad studentů.

Konkrétní motiv útoku je zatím neznámý, stanice BFM TV s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že útočník ve věku kolem dvaceti let křičel „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je veliký). S odvoláním na policejní zdroj BFM TV uvádí, že jde o bývalého studenta školy. Policie vyslýchá také sedm dalších lidí včetně mladšího bratra a sestry podezřelého.

Podle informací zveřejněných webem listu Le Figaro je pachatel zřejmě čečenského původu. Podle francouzských médií byl pod dlouhodobým policejním dohledem, jako akutní riziko jej však policie nevyhodnotila.

Úřady žádné z informací, kromě toho, že k útoku došlo a pachatel byl zadržen, zatím nepotvrdily. Útok vyšetřuje Francouzská protiteroristická prokuratura (PNAT).

Pařížský vrah za ukázání učitele zaplatil

Zahraniční

Všechny školy ve městě jsou nyní uzavřeny.

Video, které se rychle rozšířilo na sociálních sítích, přináší první popis toho, co se stalo. Natočili ho z oken lycea ohromení žáci a je na něm vidět, jak útočník ozbrojený nožem napadá lidi na školním dvoře. Kráčí sebevědomě vpřed, oblečený v šedé bundě. Jeho oběti se ho snaží zadržet školní židlí. Jedna z obětí padá. „Je to zástupce ředitele,“ komentuje jeden z žáků, jehož hlas je slyšet na videu zveřejněném na internetu. Muže na zádech útočník bije.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Příslušníci francouzských ozbrojených složek hlídkují u budovy střední školy v Arrasu, kde došlo k útoku

K útoku došlo jen tři dny před vzpomínkovou akcí týkající se vraždy pařížského učitele dějepisu Samuela Patyho, který před třemi lety na semináři o svobodě vyjadřování otevřel diskusi o karikaturách proroka Mohammeda, což ho stálo život.

Arras leží v severofrancouzském departementu Pas-de-Calais nedaleko hranic s Belgií. Na místo kolem půl jedné podle agentury Reuters vyrazil francouzský prezident Emmanuel Macron. V parlamentu mezitím soustrast „rodinám, školské obci i národu“ vyjádřil Jean-Noël Barrot, vládní náměstek pro telekomunikace a přechod na digitální technologie. Barrot také vzdal „hold hrdinství těch, kteří podle všeho chtěli sami zasáhnout, aby zabránili tragédii“.

Francie zakázala propalestinská shromáždění

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám