Hlavní obsah

V cele mě zase týrají, nejen chřipkou, popsal Navalnyj

Další pokus o zdravotní šikanu ze strany vězeňského personálu ohlásil v minulých dnech Alexej Navalnyj, vězněný ruský opoziční politik, který si odpykává trest v nápravném zařízení východně od Moskvy.

Foto: Šamil Žumatov, Reuters

Alexej Navalnyj

Článek

Na sociálních sítích sdělil, že se ho vedení trestanecké kolonie pokouší opět nakazit chřipkou. „Pamatujete si na mého traktoristu, kterého mi dozorci podstrkují do cely a pak ho pouštějí ven, aby strávil den v nemocnici plné pacientů s chřipkou a covidem? (…) Vzali ho tam už popáté s tím, že je nemocný, a den poté ho pustili, že už je prý zdravý, a dali mi ho zpět do cely,“ uvedl.

Vadim Kobzev, advokát Navalného, počátkem ledna oznámil, že jeho klient je v cele „s horečkou, zimnicí a kašlem“.

Navalného manželka Julija pak obvinila správu věznice, že odmítá poskytnout jejímu manželovi léky. Stovky ruských lékařů a právníků podepsaly otevřený dopis šéfovi Kremlu Vladi­miru Putinovi s požadavkem „zastavit šikanu“. V polovině ledna pak Kobzev řekl, že úřady povolily antibiotika a že stav Navalného se „přestal zhoršovat“. Po léčbě však prý má bolesti žaludku a zhubl sedm kilogramů.

Ve středu kritik režimu oznámil, že se ho vězeňská správa rozhodla přesunout na půl roku do cely s přísnějším režimem. Prostřednictvím advokátů na twitterovém účtu sdělil, že už osm měsíců neviděl své blízké a že na novém místě jsou návštěvy zcela zakázané.

Navalnyj skončil za sprosté slovo na samotce, za půl roku je tam podeváté

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám