Hlavní obsah

Ve Francii se nakazilo za jediný den 180 000 lidí, v Británii 130 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francie a Velká Británie zaznamenaly za posledních 24 hodin rekordní počty nově nakažených koronavirem. Na ostrovech to bylo 129 471 nových případů, ve Francii dokonce 179 807.

Foto: Toby Melville, Reuters

Nakupující lidé na londýnské Oxford Street

Článek

Počet nakažených ve Francii vykazoval vzestupnou tendenci už v posledních týdnech. První svátek vánoční země poprvé ohlásila prolomení hranice 100 000 nových případů.

V pondělí Paříž kvůli rychlému šíření varianty omikron oznámila další protiepidemická opatření. Po dobu prvních tří lednových týdnů bude povinnost nosit roušky platit i venku v centrech měst. Práce z domova bude povinná nejméně tři dny v týdnu v profesích, kde to je možné.

800 000 lidí za týden

Za poslední týden se v Británii nakazilo přes 800 tisíc lidí, což je téměř 1,2 procenta všech obyvatel. (Británie má cca 67 milionů obyvatel). Číslo zveřejněné v úterý je o 43 procent vyšší než počet nakažených v úterý minulý týden, kdy byl něco přes 90 tisíc.

Čísla navíc nezahrnují údaje ze Severního Irska a Skotska, protože v době vánočních svátků se počty v regionech hlásí jinak.

Foto: Toby Melville, Reuters

Čísla v Británii jsou rekordní. Přesto je v ulicích Londýna rušno.

V ostrovní zemi ovšem nestoupají počty mrtvých, za poslední den jich bylo 18, za týden 588, což je v mezitýdenním srovnání o 27 procent méně. V zemi se rychle šíří varianta omikron, která je podle prvních studií extrémně nakažlivá, její průběh je ale podle všeho mírnější než v případě varianty delta.

Rekord i v Itálii

Rekordní čísla nákazy zaznamenala i Itálie, kde za posledních 24 hodin přibylo 78 313 nových případů.

Stoupl i počet obětí na 202 za den. Země zvažuje, že lidem očkovaným třemi dávkami zkrátí karanténu, ta nyní trvá sedm dní, u neočkovaných lidí deset. Úřady to zdůvodňují tím, že v případě velkého počtu nakažených by v karanténě bylo neúměrně vysoké množství lidí.

Itálie zvažuje zkrácení karantény

Koronavirus

„Omikron je velmi nakažlivá varianta. Každý pozitivní má v průměru pět až deset blízkých kontaktů. Pokud bychom měli milion nakažených, pak by bylo pět až deset milionů lidí v karanténě, a to není možné,” řekl šéf nezávislého výzkumného pracoviště GIMBE Nino Cartabellotta.

Reklama

Výběr článků

Načítám