Hlavní obsah

V Berlíně zadrželi dva členy baskické separatistické skupiny ETA

Berlín

V Berlíně byli zadrženi dva členové zakázané separatistické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA). Oba byli hledaní na základě evropského zatykače. V pátek o tom informoval španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Zadržení je výsledkem cíleného pátrání. Jeden z dvojice je viněn z útoků na španělská železniční zařízení a banky v roce 2007. Žádost o zatykač vydalo Španělsko," citovala agentura DPA mluvčí berlínského státního zastupitelství Silke Beckerovou.

Po druhém muži podle Beckerové pátrala Francie kvůli jeho údajné "účasti na zločinném spolčení před rokem 2007". Oba muži ve věku 29 a 37 let používali falešné osobní doklady a nyní by měli být vydáni španělským a francouzským úřadům. Další podrobnosti úřady nesdělily.

ETA má na svědomí 4 tisíce životů

ETA bojovala téměř půlstoletí za nezávislý baskický stát. Je jí připisováno na 4 tisíce teroristických útoků, při nichž zahynulo více než 800 lidí. V roce 2011 ETA vyhlásila trvalé a všeobecné příměří a letos v dubnu oznámila, že se vzdá všech zbraní. Své podzemní struktury nerozpustila, ale v posledních pěti letech je neaktivní. Evropská unie ji oficiálně považuje za teroristickou organizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám