Hlavní obsah

Už nechceme být součástí Ruska, řekl baškirský aktivista po velkém protestu u Uralu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajmak

Šéf ruské autonomní republiky Baškortostán ve čtvrtek vystoupil proti „zrádcům“ a „extremistům“, kteří si přejí odtržení regionu od Ruska. Učinil tak den poté, co policisté za pomoci slzného plynu a obušků rozehnali nečekaně velkou demonstraci ve městě Bajmak. Protesty vyvolalo uvěznění ekologického aktivisty Failji Alsynova. Jeho blízký spolupracovník řekl, že Baškirů ve válce umírá víc než Rusů a vyslovil se pro samostatnost Baškortostánu.

Foto: Rusnews, Reuters

Protesty v ruském městě Bajmak

Článek

Alsynov, který vedl protesty proti plánům na těžbu v oblasti, kterou místní lidé považují za posvátnou, byl po obvinění z „podněcování etnické nenávisti“ odsouzen ke čtyřem rokům v trestanecké kolonii. To vyvolalo překvapivě velké protesty.

„Můžete si nasadit masku dobrého ekologického aktivisty, patriota, ale ve skutečnosti je situace úplně jiná,“ vzkázal po rozehnání protestů na Telegramu šéf proruské autonomní republiky Baškortostán Radij Chabirov.

„Skupina lidí, z nichž někteří jsou v zahraničí a kteří jsou v podstatě zrádci, volá po oddělení Baškortostánu od Ruska. Volají zde po partyzánské válce,“ dodal.

Foto: Rusnews, Reuters

Protesty v ruském městě Bajmak

Mnohatisícové protesty v ruském Baškortostánu proti zatčení aktivisty

Evropa

Mezi „zrádci“ jmenoval i baškirského aktivistu Ruslana Gabasova, který s Alsynovem založil již zakázané hnutí Baškort, které mělo na svém telegramovém účtu desetitisíce sledujících a zasazovalo se jak o ochranu přírody, tak kultury Baškirů.

Gabasov, který nyní žije v litevském exilu, posléze agentuře Reuters potvrdil, že odtržení regionu od Ruska podporuje.

Foto: Rusnews, Reuters

Protesty v ruském městě Bajmak

„Ve srovnání s etnickými Rusy nás posílají do války mnohem více a také počet mrtvých je odpovídajícím způsobem vyšší,“ řekl Gabasov.

„Už nechceme být součástí Ruska. Proč to potřebujeme? Zemřít a postupně mizet? Ani to není postupně - s touto politikou to nastane velmi rychle,“ dodal. Podle Gabasova stojí Kreml i za soustavným vytlačováním kultury Baškirů, kteří nyní v ruské autonomní republice při jižním Uralu tvoří menšinu obyvatel.

Nynější protest podle Gabasova ukázal, že se tamní lidé přestávají bát. Další demonstraci plánují Alsynovi příznivci uspořádat v pátek v Ufě, hlavním městě regionu.

Osmiletý trest za protesty proti válce a Putinovi. Ovsjannikovová se do Ruska vrátit nemůže

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám