Hlavní obsah

Osmiletý trest za protesty proti válce a Putinovi. Ovsjannikovová se do Ruska vrátit nemůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm a půl roku za mřížemi. Takový verdikt vynesl moskevský soud v nepřítomnosti nad novinářkou Marinou Ovsjannikovovou, někdejší zaměstnankyní ruské televize Pěrvyj kanal, která měsíc po zahájení ruské invaze na Ukrajinu pronikla do televizního studia v době přímého přenosu s plakátem „Ne válce. Zastavte válku, nevěřte propagandě, tady vám lžou“ a také později veřejně protestovala proti pokračující ozbrojené ruské agresi a jmenovitě i prezidentu Vladimiru Putinovi.

Foto: Profimedia.cz

Marina Ovsjannikovová s plakátem v přímém přenosu ruské televize Pěrvyj kanal

Článek

Soud shledal Ovsjannikovovou vinnou z šíření lživých zpráv o ruské armádě, motivem jejích činů měla být podle ruské justice „politická nenávist“, napsal ruský zpravodajský portál Meduza.

Po protestní akci v televizi musela Ovsjannikovová z televize odejít, odcestovala z Ruska a nějakou dobu pracovala jako novinářka v Německu. Poté se ale do Moskvy vrátila, aby se dál účastnila protiválečných akcí. Na základě nové ruské „válečné“ legislativy o diskreditaci armády byla zadržena a pokutována celkem třikrát.

Trestní stíhání proti ní úřady zahájily v srpnu 2022 poté, co se na moskevském Sofijském nábřeží objevila s plakátem „Putin je vrah. Jeho vojáci jsou fašisti. Zemřelo 352 dětí. Kolik ještě dětí musí zemřít, abyste se zastavili?“

Ovsjannikovová v rámci předběžného opatření dostala domácí vězení, podařilo se jí ale i s dcerou uprchnout. Podle jejího profilu na sociálních sítích se v současné době nachází v Paříži.

Novinářka Ovsjannikovová, která měla být v domácím vězení, uprchla z Ruska

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám