Hlavní obsah

Mnohatisícové protesty v ruském Baškortostánu proti zatčení aktivisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce Rusů vyšly ve středu do ulic ve městě Bajmak v ruském Baškortostánu, aby protestovaly proti uvěznění místního ekologického aktivisty Failji Alsynova. Má si odsedět čtyři roky ve vězení za to, že mimo jiné kritizoval angažmá místních mužů ve válce na Ukrajině. Média hlásí střety demonstrantů s příslušníky jednotek rychlého nasazení OMON.

Davy lidí vyšly ven na protest proti uvěznění ruského aktivisty Alsynova, zasáhla policieVideo: Reuters

 
Článek

K protestní akci došlo bezprostředně po vynesení rozsudku. Demonstranti znemožnili odjezd vězeňského vozu s Alsynovem od budovy soudu. Účastníci akce skandovali: „Hanba!“

Došlo k potyčkám místních s policií. Příslušníci zásahových jednotek bili demonstranty obušky a použili proti nim slzný plyn a zábleskové granáty. Přesný počet zadržených není znám, různé zdroje uvádějí od pěti do několika set. Mělo dojít i k přerušení internetového připojení ve městě.

Protestující podle zpravodajského portálu Vjorstka na zasahující policisty házeli sněhové koule. Velitel zásahu se k nim navíc měl přiblížit a pokusit se s nimi vyjednávat, aby okolí soudu opustili. To demonstranti odmítli.

Na síti se nyní také objevily videonahrávky místních, kteří se obracejí na Rusy válčící na Ukrajině, aby se vrátili domů a „bránili vlastní zemi“.

Lotyšsko už deportuje Rusy

Evropa

Alsynov se loni v létě na mítinku vyslovil proti nezákonné těžbě zlata v regionu, která ničí zemědělskou půdu a znečišťuje vodní zdroje. V baškirštině také prohlásil, že zatímco Baškirové bojují na Ukrajině, doma jim berou jejich půdu. Obul se do pracovních migrantů ze zemí Střední Asie a Kavkazu, kteří načerno těží zlato a ničí tak místní přírodu, a pak „se mohou sebrat a odjet domů“. Negativní důsledky si ponesou místní, zdůraznil.

Podněcoval k etnické nenávisti, tvrdí úřady

„Obrovské díky všem, kteří mě přišli podpořit. Nikdy na to nezapomenu. Jsem nevinný. Vždy jsem bojoval za spravedlnost, za svůj lid a za svou republiku,“ prohlásil po vynesení rozsudku Alsynov.

Ruské úřady založily jeho případ na výrocích, které měl pronést během protestního shromáždění v dubnu 2023. V nich měl údajně použít slovní spojení v baškirštině (turkický jazyk blízký tatarštině - pozn. red.), jež si ruské úřady vyložily jako etnickou nadávku. Jak ale píše Meduza, v moderním užití má toto nespecifikované slovní spojení blíže k významu „prostý lid“.

Tvrzení Meduzy zkonkretizovala agentura Reuters, která uvedla, že Alsynov byl obviněn z urážky migrujících pracovníků na protestu proti plánům na těžbu zlata v regionu, který se nachází na jihu ruského pohoří Ural nedaleko hranic mezi Evropou a Asií.

Odložení verdiktu

Verdikt měl původně padnout už v pondělí, ale kvůli protestům, kterých se podle odhadů účastnilo až pět tisíc lidí, byl vynesen až o dva dny později, napsala Meduza. Podle ruskojazyčné BBC se středečních protestů účastnilo několik tisíc lidí.

Velké protesty jsou v Rusku kvůli riziku zatčení při jakémkoli shromáždění velmi vzácné. Za poslední dva roky byly zadrženy tisíce lidí, kteří se postavili proti válce na Ukrajině.

Baškortostán (Baškirsko), region s 4,1 milionu obyvatel, kde se těží ropa, je jedním z 89 územních celků tvořících Ruskou federaci, připomíná agentura Reuters.

Pitomci, mohli jste mít mír. Putin zesílil výhrůžky Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám