Hlavní obsah

Nedovolili jí potrat, kvůli tomu zemřela. Desetitisíce Poláků vyrazily do ulic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pština

V Polsku platí rok a jeden týden nejpřísnější interrupční zákon v Evropě, který teoreticky umožňuje těhotné ženě potrat v případě, kdy je její plod geneticky či jinak závažně vývojově narušený, případně ji ohrožuje na zdraví a životě. Realita je ale jiná.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Sobotní protesty v Polsku

Článek

Navzdory tomu, ze 30roční Izabelu z města Pština takto poškozený plod ve 22 týdnu těhotenství ohrožoval na životě, lékaři odmítli vykonat potrat. Místo toho čekali, až v těle matky odumře. Kvůli tomu ale před týdnem zemřela na otravu krve i pacientka.

Informace o zbytečné smrti mladé ženy, která za sebou zanechala manžela a dvouletou dceru, vyvolaly v Polsku obrovskou vlnu protestů. V sobotu v 80 městech, včetně Varšavy a Krakova, protestovaly desetitisíce lidí. Nešlo pouze o ženy, ale také o jejich manžele, kolegy, přátele a další rodinné příslušníky.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Protestů se účastnil také bývalý předseda Evropské unie Donald Tusk (v popředí), nyní předseda polské opoziční Občanské platformy.

Ti se snažili upozornit na nespravedlnost interrupčního zákona a požadovali po vládě jeho změnu. Řada z nich nesla transparenty s nápisy „ani o jednu víc“, „její smrt je jejich vina“ či „mohla to být kterákoliv z nás“.

Protestující uvedli, že v Polsku mezi lékaři vládne po zavedení nových interrupčních předpisů strach před pronásledováním katolickou církví, která se zasadila za jejich zavedení. Vzhledem k tomu, že nejpřísnější interrupční zákon v Evropě potvrdil i polský ústavní soud, je nepravděpodobné, že by v dohledné době došlo k jeho změně.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Řada protestujících nesla transparenty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám