Hlavní obsah

Akce teroristů u Stade de France nedává smysl, shodují se experti

Paříž

Tři sebevražední atentátníci na pařížském stadionu Stade de France mohli vyvolat krveprolití a vražednou paniku. Místo toho se odpálili na relativně odlehlém místě a v místech, kde mohla nastat jatka, zabili jediného člověka. Vyšetřovatelé a experti se nyní snaží zjistit proč. Podle francouzského ministra sportu Thierryho Braillarda sebevražední atentátníci chtěli proniknout dovnitř.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Diváci po explozích u stadiónu Stade de France vběhli na hrací plochu. Policie je tam z bezpečnostních důvodů po utkání nechala několik desítek minut.

Článek

Přátelský fotbalový zápas mezi Francií a Německem začal na stadionu Stade de France na severním pařížském předměstí Saint-Denis ve 21:20. Terasa a okolí byly prakticky liduprázdné, když na úrovni brány D aktivoval první džihádista rozbušku svůj sebevražedný opasek, naplněný peroxidem acetonu (TATP) a šrouby, a zabil jednoho kolemjdoucího. [celá zpráva]

Další exploze se ozvala o deset minut později u brány H. Jedinou obětí byl radikál, jehož tělo exploze roztrhla na dva kusy. Výloha sousední restaurace zůstala téměř nedotčená.

To, co udělali, kromě toho, že spáchali sebevraždu, nedává konkrétně žádný smysl
policejní zdroj

Poslední exploze, která nastala v sousední ulici krátce před 22:00, zabila pouze nositele sebevražedného opasku. Došlo k tomu na začátku slepé ulice, jako by se před zmáčknutím osudného tlačítka izoloval od ostatních.

"Je to nepochopitelné," řekl v sobotu AFP nejmenovaný policejní zdroj. "Je to zázrak, že obětí bylo tak málo. To, co udělali, kromě toho, že spáchali sebevraždu, nedává konkrétně žádný smysl," uvedl také. "Když chcete způsobit masakr, uděláte to, když diváci vcházejí nebo vycházejí," dodává.

Nepochopitelné načasování

Kdyby se atentátníci o hodinu dříve vmísili mezi fanoušky čekající před vstupem na stadiónu, zabili nebo zranili by desítky lidí, hlavně by ale vyvolali paniku, které jsou za podobných okolností často tragičtější než exploze.

Velké ztráty by způsobili i po skončení zápasu, tím spíše, že Paříží už otřásaly další útoky na zahrádkách restaurací a v koncertní síni Bataclan.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Vyšetřovalé na místě útoku u fotbalového stadionu v Paříži.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Policisté ohledávají místo výbuchu u fotbalového stadionu.

Podle nejmenovaného bývalého šéfa francouzské zpravodajské služby, se lze domnívat, že vzhledem k tomu, že tři sebevražední atentátníci na sobě měli lehké opasky spíše než vesty, by uprostřed davu každý z nich zabil až šest lidí a dvacítku dalších zranil. Hlavně by ale vyvolali "neuvěřitelnou" paniku.

Koordinace s atentátníky z Bataclanu?

Vyšetřovatelé se nyní snaží rekonstruovat události z pátečního večera pomocí záznamů z bezpečnostních kamer.

Podle zmíněného experta z francouzské špionáže se jako nejpravděpodobnější nyní zdá hypotéza, že "měli instrukci se ve 21:20 domluvit, aby se zkoordinovali s Bataclanem. Možná nebyli moc lstiví, nepovedlo se jim dostat se tam, kam měli, odpálili se v hodinu, ve kterou se jim řeklo...".

Francouzský ministr sportu Braillard v sobotním vysílání televize France 2 řekl, že sebevražední atentátníci "chtěli proniknout do areálu, ale nemohli". Neupřesnil ale podle AFP, kolik útočníků tak prý chtělo učinit.

Reklama

Výběr článků

Načítám