Hlavní obsah

Útočník od Notre-Dame se dlouhodobě nejevil jako radikál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Paříž

Muž, který v úterý napadl policistu před pařížskou katedrálou Notre-Dame, neprojevoval vnější známky radikalizace. Přesto šlo zřejmě o terorismus. Všechny stopy nasvědčují tomu, že u Farida I. šlo o izolovaný čin, řekl ve středu vládní mluvčí Christophe Castaner.

Foto: Reuters

Policie zajišťuje oblast před pařížskou katedrálou Notre-Dame

Článek

„Slova, která pronášel od prvních okamžiků svého útoku, umožňují zařadit tento útok mezi teroristické činy,” řekl Castaner stanici RTL. Muž už při útoku tvrdil, že jde o odplatu za Sýrii.

Čtyřicetiletý útočník, který kladivem poranil policistu, tvrdil, že je „vojákem chalífátu”, což je termín používaný příznivci Islámského státu, sdělil agentuře AFP zdroj blízký vyšetřování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svědci natočili zásah policie u Notre-DameVideo: Reuters

Útočník měl podle zdroje doklady na jméno Farid I., narozený v Alžírsku v lednu 1977. Od roku 2014 byl zapsán na doktorandské studium informatiky na univerzitě v Métách na východě Francie.

Podle Castanera „nejevil v žádném okamžiku známky radikalizace”. Podobně se vyjádřil i Arnaud Mercier, který vedl Faridovu práci: „Nejevil žádné vnější známky přehnaného vyznávání islámu.” Nicméně si povšiml, že student se od listopadu odmlčel. „Bezpochyby to znamená, že ke zlomu došlo na podzim,” vysvětlil v televizi BFMTV. „Když jsem jej poznal, býval prozápadní a zastával demokratické hodnoty, hodně věřil v poslání médií,” dodal profesor.

Foto: Matthieu Alexandre, ČTK/AP

Policie hlídkuje poblíž katedrály Notre-Dame

Napadený dvaadvacetiletý policista vyvázl s lehkým zraněním. Jeden z jeho kolegů odpověděl na přepadení palbou a zasáhl útočníka do hrudi. [celá zpráva]

Útok, spáchaný v centru turistické Paříže, následoval tři dny po atentátu v Británii, kde sedm lidí přišlo o život a 48 utrpělo zranění. Tři muži tam najeli autem do davu a pak bodali kolemjdoucí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám