Hlavní obsah

USA se snaží přemístit své špióny z Berlína do Prahy

Právo, DPA, vpl, ZDF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy se nyní pokoušejí přemístit své rezidenty, kteří řídí tajné agenty, z velvyslanectví v Berlíně na ambasády v Praze a ve Varšavě, aby odtud mohli dál operovat. Bez bližších podrobností to napsal německý nedělník Bild am Sonntag (BamS). Mnozí špióni ve Spolkové republice pracují pro americkou zahraniční výzvědnou službu už dlouhé roky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad

Článek

Kvůli nejnovějším odhalením na německé půdě a vzniklému americko-německému napětí se teď špióni se svými americkými řídícími šéfy nesetkávají.

„Proto se USA pokoušejí přenést rezidenty na svá velvyslanectví ve Varšavě a v Praze,“ upozornil německý nedělník.

Americká rozvědka CIA prý používá jako své zdroje víc než tucet zaměstnanců německých vládních úřadů.

„V hledáčku se ocitla čtyři ministerstva – obrany, vnitra, hospodářství a pro rozvojovou pomoc,“ upřesnil BamS s odvoláním na americké zpravodajské kruhy s tím, že krytí posledně jmenovaného úřadu používá německé rozvědka Spolková zpravodajská služba BND.

Německo nemůže podle kancléřky Angely Merkelové čekat, že Washington přestane se špionáží na jeho území.

„Myslím, že není snadné přesvědčit Američany, aby úplně změnili způsob, jakým pracují jejich zpravodajské služby. Musíme si tudíž vyjasnit, kde se naše názory rozcházejí,“ řekla kancléřka Merkelová v rozhovoru pro televizi ZDF.

Dvojitý agent popsal muže CIA

Na otázku, zda očekává změny v přístupu USA, odpověděla: „To nemohu předpovídat, avšak samozřejmě doufám, že ano.“

Na otázku, zda očekává změny v přístupu USA, odpověděla: „To nemohu předpovídat, avšak samozřejmě doufám, že ano.“

Merkelová neskrývala rozčarování z americké špionáže. „Pokud se něco takového děje, z mého pohledu to není partnerství.“

Pokud podle ní je nutné se smiřovat se špionáží ze strany spojence, nelze pak budovat vzájemnou důvěru.

„Chceme partnerskou spolupráci. To znamená, že se nebudeme špehovat navzájem ani v tajných sužbách,“ konstatovala Merkelová s tím, že nedala pokyn k omezení spolupráce s americkými výzvědnými službami, protože ta je nevyhnutelná.

Rovněž budou pokračovat jednání s Washingtonem o zóně volného obchodu. „Už nežijeme v období studené války, kdy nikdo nevěřil nikomu, ale dnes jsme vystaveni velmi odlišným hrozbám,“ uzavřela kancléřka.

Markus R., americký špión působící uvnitř BND, podle týdeníku Der Spiegel nedostával pokyny z velvyslanectví USA v Berlíně, ale od roku 2012 se několikrát setkal s agenty CIA z americké ambasády ve Vídni.

Na schůzkách v rakouském Salcburku jim odevzdal dokumenty, za což dostal zaplaceno.

Reklama

Výběr článků

Načítám