Hlavní obsah

USA se odvděčily Dánům informacemi

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za to, že dánská rozvědka umožňovala v letech 2012 až 2014 americké Národní bezpečnostní agentuře (NSA) špehovat v Evropě každého, na koho si ukázala, Američané nezůstali Kodani nic dlužni.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dánský kontingent v Afghánistánu se tudíž mohl spolehnout na informace americké špionáže o pohybu militantů, a to včetně dat z družic a dronů. Dánské království vyslalo přibližně 750 příslušníků speciálních jednotek včetně Rangers do neklidné provincie Hílmand.

Dánské tajné služby pomáhaly USA špehovat Merkelovou

Evropa

„Bylo to veřejné tajemství. Zasvěcení nemohli přehlédnout, že data od Američanů v Afghánistánu jdou za rámec toho, co se očekává od spojenců operujících na stejné frontě,“ citovala německá televize WDR někdejšího vysoce postaveného činitele vládního úřadu pro koordinaci dánských zpravodajských služeb, který si z pochopitelných příčin přál zůstat v anonymitě.

V roce 2016 Dánové zhatili teroristický útok

Kodaň nebyla škodná ani v případě operací proti teroristům. V prosinci 2017 spadla klec, když dánští vyšetřovatelé obvinili 31letého Syřana z toho, že v listopadu 2016 připravoval v Kodani teroristický úder, a to bombami a nožem na náhodně zvolené lidi.

Syřana, jenž žádal o azyl ve Švédsku, prozradil jeho komplic. Toho v listopadu 2016 za­tkla policie ve východoněmeckém Puttgartenu, kde se pokusil nalodit na trajekt do Dánska. V batohu vezl svému parťákovi složky pro výrobu bomby. „Dány upozornila spřátelená služba a ti obratem vyrozuměli Berlín, aby konal,“ prozradila tehdy německá média, aniž upřesnila, odkud klíčová informace přišla.

Dánská vláda chce žadatele o azyl posílat do Afriky. Horkým kandidátem je Rwanda

Evropa

„Dánská Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), tedy vojenská a civilní výzvědná služba v jednom, zůstávala odkázána na NSA, pokud jde o nejúčinnější technologie a přístup k informacím,“ napsal na sociální síti Niels Fastrup.

Kabel na dně moře

Investigativní novinář veřejnoprávního rozhlasu Danmarks Radio pak dodal: „V tomto případě si zadala až příliš.“

Fastrup spolu s kolegy z německých televizí WDR a SWR a listu Süddetsche Zeitung počátkem týdne odhalil, že FE pustila Američany podzemním internetovým kabelům. Dostali se tak k telefonátům a zprávám evropských politiků, které procházely podmořským kabelem.

USA oznámily cla kvůli digitálním daním, jejich platnost ale pozastavily

Internet a PC

Dánská ministryně obrany Trine Bramsenová v letech 2012 až 2014 resort neřídila. O skandálu se dozvěděla loni a okamžitě odvolala šéfa FE Larse Findsena a tři vysoce postavené činitele služby, přesný důvod tehdy neudala.

Opět Merkelová

Média nyní informovala, že díky Dánům se NSA dostala k mobilu kancléřky Angely Merkelové . Podle týdeníku Der Spiegel byl kancléřčin telefon na seznamu odposlechů NSA od roku 2002. Nařízení sledovat ho zůstávalo v platnosti ještě několik týdnů před návštěvou prezidenta Obamy v Berlíně v červnu 2013 .

Reklama

Výběr článků

Načítám