Hlavní obsah

USA oznámily cla kvůli digitálním daním, jejich platnost ale pozastavily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy ve středu oznámily 25procentní cla na dovoz v hodnotě přes dvě miliardy dolarů (zhruba 42 miliard Kč) ze šesti zemí, a to kvůli jejich digitálním daním. Platnost těchto cel však okamžitě pozastavily až na 180 dnů, aby tak poskytly čas na dokončení širších rozhovorů o mezinárodních daňových pravidlech. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Spojené státy se soustředí na nalezení multilaterálního řešení řady klíčových otázek spojených s mezinárodním zdaněním, včetně svých obav souvisejících s daněmi na digitální služby,“ uvedla americká obchodní zmocněnkyně Katherine Taiová. Středeční kroky podle ní poskytují čas pro jednání a zároveň zachovávají možnost budoucího uvedení cel v platnost, pokud to bude situace vyžadovat.

Ohlášená cla se týkají Británie, Itálie, Španělska, Turecka, Indie a Rakouska. Cla by nejvýrazněji zasáhla dovoz z Británie, u kterého by se vztahovala na zboží v hodnotě 887 milionů dolarů, a to například na oděvy, obuv či kosmetiku, píše Reuters.

Zdanit Facebook? Poslanci jsou pro

Ekonomika

Cla jsou výsledkem ročního vyšetřování v rámci paragrafu 301 amerického obchodního zákona z roku 1974, který dává prezidentovi možnost podniknout veškerá vhodná opatření, včetně odplaty, aby dosáhl zrušení jakéhokoliv činu, politiky nebo praktiky zahraniční vlády, které porušují mezinárodní obchodní dohody nebo jsou neodůvodněné, nesmyslné nebo diskriminační a jsou zátěží nebo omezením pro americký obchod.

Terčem tohoto vyšetřování byla původně rovněž Česká republika. V březnu však Washington oznámil, že vyšetřování ČR ukončil, protože země zatím k zavedení digitální daně nepřikročila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám