Hlavní obsah

USA pošlou zabavený majetek ruského oligarchy na obnovu Ukrajiny

Washington

USA poprvé předají zabavený ruský majetek Ukrajině, uvedl podle stanice CNN americký ministr spravedlnosti Merrick Garland. Jde o prostředky, které Washington zkonfiskoval ruskému oligarchovi Konstantinu Malofejevovi, majiteli ruského nacionalistického televizního kanálu Cargrad.

Foto: AP

Zelenskyj se v Bílém domě setkal s prezidentem Bidenem.

Článek

Suma 5,4 milionu dolarů (119 milionů korun) poslouží na obnovu válkou zničené Ukrajiny, doplnil ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin.

„Zabavení tohoto majetku navazuje na mé dubnové oznámení o obvinění ruského oligarchy Konstantina Malofejeva z pokusu obejít sankce,“ upřesnil Garland. Záměr poskytnout zabavené prostředky Ukrajině ohlásil na setkání s ukrajinským generálním prokurátorem ve Washingtonu.

Malofejev je na americkém sankčním seznamu už od roku 2014. USA ho stejně jako Evropská unie, Ukrajina a Kanada podezírají ze spoluúčasti na anexi ukrajinského poloostrova Krym Ruskem a z podněcování ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny, který propukl po anexi v roce 2014.

Oligarcha tato obvinění odmítá a tvrdí, že se věnoval humanitární pomoci pro Krym a ukrajinský východ. Miliony na jeho americkém účtu mu byly zabaveny v červnu loňského roku, uvedla CNN.

Rusko pokračuje v integraci okupovaných území do svých vojenských struktur

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám