Hlavní obsah

Rusko pokračuje v integraci okupovaných území do svých vojenských struktur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Moskva

Rusko zařadilo okupovaná území do Jižního vojenského okruhu. Informovala o tom v pátek agentura TASS, když uvedla, že Doněcká lidová republika (DNR), Luhanská lidová republika (LNR) a Záporožská i Chersonská oblast byly zařazeny pod velitelství v Rostově na Donu.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Příslušníci milice samozvané Doněcké lidové republiky u transportéru BTR

Článek

Podle sobotního sdělení britské rozvědky to naznačuje, že ruská armáda míní zařadit nově okupovaná teritoria natrvalo do svých vojenských struktur.

Vojenské operace na Ukrajině totiž neřídí jednotlivé vojenské okruhy jako na počátku války. Mají vlastní operační velitelství, v jehož čele stojí náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov.

Krok následuje poté, co ruský ministr obrany Sergej Šojgu v lednu oznámil, že budou na Ukrajině zřízena „soběstačná uskupení sil“.

DNR a LNR mají vlastní milice, to ale neplatí u okupovaných částí Záporožské a Chersonské oblasti.

Samozvané lidové republiky DNR a LNR vyhlásily samostatnost v roce 2014. K Rusku se připojily stejně jako Záporožská a Chersonská oblast na přelomu září a října na základě žádosti podpořené ve sporném referendu.

Rusové nekontrolují celé území ani jednoho z těchto útvarů. Souhlas Státní dumy s anexí současně umožnil zahrnout milice do ruské armády a zahájení mobilizace i na okupovaných částech Chersonské a Záporožské oblasti.

Polovina Doněcké oblasti je pod kontrolou Rusů, chlubí se Pušilin

Válka na Ukrajině

Ruská hra na legálnost. Duma ratifikovala anexi čtyř ukrajinských oblastí, u dvou ani neví, v jakých hranicích

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám