Hlavní obsah

USA oslabily Západ. Trump čelí v Německu sílící kritice

Berlín

Jen 24 hodin po kritickém projevu kancléřky Angely Merkelové na adresu Spojených států vystoupil s kritikou vlády Donalda Trumpa také šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel. Řekl, že Trump svými kroky „oslabil Západ“ a jedná „proti zájmu Evropské unie“. Gabrielovi se nelíbí to, že Trump ignoruje ochranu životního prostředí a se Saúdskou Arábii dohaduje zbrojní dodávky za miliardy dolarů, aniž by se pozastavoval nad lidskými právy.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel

Článek

„Krátkozraká politika americké vlády jde proti zájmům Evropské unie. Západ se v těchto dnech zmenšil, nebo přinejmenším se stal slabším,“ poznamenal Gabriel během debaty, kterou jeho úřad pořádal na téma přistěhovalectví.

„Každý, kdo urychluje klimatické změny tím, že oslabí ochranu životního prostředí, kdo prodá další zbraně do konfliktních zón a kdo nechce politicky řešit náboženské konflikty, ohrožuje mír v Evropě,“ uvedl také Gabriel a přisadil si: „Pokud se vůči tomu Evropané hned rezolutně nevymezí, tak bude posilovat migrační tok do Evropy. Ti, kdo této americké politice neoponují, jsou vinni“.

Ačkoliv se výroky německého ministra zahraničí dají zarámovat také kampaní před podzimními volbami, jeho kritika na hlavu Trumpa byla přímočará. Gabriel (SPD) o Trumpovi prohlásil, že se „s rostoucí měrou vzdaluje ideálům“ Západu.

Merkelová: Už se na něj nelze spoléhat

Jeho vystoupení následovalo jen den poté, co s kritikou Spojených států i Velké Británie vystoupila kancléřka Angela Merkelová (CDU/CSU). Ta v neděli v Mnichově prohlásila, že v uplynulých několika dnech viděla, že se „Evropa už nemůže zcela spoléhat na jiné, ta doba je do jisté míry pryč“. Zmínila přitom Velkou Británii opouštějící EU i USA vedené Trumpem, i když připojila také přesvědčení, že obě země zůstávají přáteli a spojenci.

To také zopakoval v pondělí mluvčí Merkelové Steffen Seibert, když zdůraznil, že Merkelová je přesvědčenou zastánkyní transatlantických vztahů, ale už proto je třeba si nic nezastírat a nalít si čistého vína.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám