Hlavní obsah

Urážky Alláha ztrestám, blouznil útočník z Lyonu

Třiatřicetiletý muslim původem z Afghánistánu, který v sobotu u stanice metra Laurent-Bonnevay ve městě Villeurbanne v metropolitní oblasti Lyonu ubodal 19letého muže a dalších devět lidí zranil, z toho tři těžce, při policejním výslechu řekl, že před útokem „slyšel hlasy urážející Alláha a nařizující mu, aby zabíjel“. Na tiskové konferenci to sdělil lyonský prokurátor Nicolas Jacquet.

Foto: Emmanuel Foudrot, Reuters

Francouzští policisté na místě sobotního útoku.

Článek

Dodal, že zadržený vypovídal před vyšetřovateli zmateně a nesouvisle a přiznal se k pravidelnému užívání marihuany. Poté ho vyšetřil psychiatr, který u něho shledal podezření na psychotický stav s paranoidními projevy týkajícími se mystiky a náboženství.

Afghánec přišel do Francie v roce 2009, pak pobýval v Německu a Itálii a do Francie se vrátil v červnu 2016.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útok nožem ve FranciiVideo: Reuters

Útočník začal v sobotu kolem půl páté odpoledne náhodně napadat kolemjdoucí poblíž stanice metra Laurent-Bonnevay ve Villeurbanne na předměstí Lyonu. Muž zabil 19letého mladíka a osm dalších lidí zranil, tři z nich se po útoku nacházeli ve vážném stavu.

Foto: Reuters

Bezpečnostní složky na místě útoku nožem ve Francii

Na místě podle francouzských médií vypukla panika, kdy se lidé začali schovávat, kde se dalo. „Na zastávce autobusu 57 stál muž, který najednou začal bodat všemi směry,” citovala agentura AFP jednu ze svědkyň. Dále vypověděla, že jednu z obětí útočník zasáhl do břicha, jinou do hlavy a jedné ženě poranil ucho.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám