Hlavní obsah

Ukrajinský sirotek, kterého Rusové odvezli z Mariupolu, se může vrátit do vlasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský teenager Bohdan Jermochin, kterého loni odvezli Rusové z okupovaného jihoukrajinského Mariupolu do Ruska, se bude moci vrátit do vlasti. Oznámil to pátek ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec i ruská zmocněnkyně pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová.

Foto: Twitter/Andrej Poleščuk

Bohdan Jermochin

Článek

Sedmnáctiletý sirotek se pokusil z Ruska na Ukrajinu vrátit sám, později dostal předvolání k ruské vojenské odvodní komisi a následně požádal ukrajinského prezidenta o pomoc se svým návratem na Ukrajinu.

„Oficiálně potvrzuji, že máme dohodu o návratu Bohdana na Ukrajinu a jeho shledání se sestrou,“ napsal na platformě Telegram Lubinec.

Lvovová-Bělovová na stejné síti napsala, že ruská a ukrajinská strana se dohodly na tom, že se Jermochin setká se svou příbuznou „ve třetí zemi v den svých narozenin“. Ty má podle serveru Ukrajinska pravda 19. listopadu.

Čas hraje pro Rusko, na převahu Ukrajinců to nevypadá. Pavel mluví o jednání

Domácí

O den dříve Jermochinova ukrajinská právní zástupkyně Kateryna Bobrovská zveřejnila na Facebooku příspěvek, ve kterém mladík žádá ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby mu pomohl s návratem do vlasti.

Stalo se tak krátce poté, co média informovala o jeho předvolání na vojenský odvodní úřad u Moskvy, kde se musí hlásit po dosažení plnoletosti, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Lvovová-Bělovová přitom tvrdí, že šlo pouze o výzvu k upřesnění údajů k vojenské registraci, které dostávají všichni občané Ruska jeho věku, a pokud studují, je jim udělen odklad vojenské služby do konce studia.

Bobrovská nicméně upozorňovala, že Jermochina pravděpodobně čeká služba v ruské armádě. Dostal totiž ruský pas a může tak být považován za člověka podléhajícího vojenské povinnosti, podotkla BBC.

Bohdan Jermochin přišel podle serveru Meduza o oba rodiče před lety. Do 24. února loňského roku, kdy na Ukrajinu vtrhla ruská invazní vojska, žil v Mariupolu.

Nejprve v pěstounské rodině, po nástupu na hutnickou školu se jeho zákonným zástupcem stal ředitel vzdělávací instituce, což je u starších sirotků běžná praxe, píše BBC.

List Novaja Gazeta nicméně uvádí, že jeho zákonnou opatrovnicí je jeho sestra Valerije, která žije na Ukrajině. Lvovová-Bělovová ve své zprávě zmínila sestřenici.

Po okupaci v pěstounské rodině

Poté, co Rusové loni Mariupol obsadili, umístili mladíka do pěstounské rodiny v Rusku. Letos v březnu se Jermochin pokusil z Ruska utéct zpět na Ukrajinu, ale zastavily ho bezpečnostní složky poblíž hranic, píše Meduza.

Podle Bobrovské se pokusil vrátit na Ukrajinu hned několikrát. Lvovová-Bělovová tvrdí, že chlapci nabídli už dříve možnost vrátit se na Ukrajinu, ale odmítl, což potvrdil i písemně.

Podle jeho advokátky byl ale donucen napsat prohlášení, že chce zůstat v Rusku, dokud nedosáhne plnoletosti.

Kyjev viní Rusko, že unáší ukrajinské děti se záměrem vymazat jejich ukrajinskou identitu. Moskva tvrdí, že její program přesídlení dětí z Ukrajiny na ruské území má ochránit sirotky a opuštěné děti v oblasti konfliktu.

Podle Spojených států byly tisíce dětí násilně odebrány ze svých domovů, napsala dříve agentura Reuters.

Mezinárodní trestní soud (ICC) letos v březnu vydal kvůli podezření z nezákonného odvlékání ukrajinských dětí do Ruska zatykač na Lvovovou-Bělovovou a také na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Policie obvinila dva muže, kteří šířili lži o unášení dětí Ukrajinci

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám