Hlavní obsah

Zelenskyj přijel do Švédska, jednat bude o další vojenské pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu přicestoval na neohlášenou návštěvu do Švédska. S premiérem Ulfem Kristerssonem nebo se šéfem parlamentu Andreasem Norlénem bude jednat o obranné spolupráci či o ukrajinské integraci do Evropské unie.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Spolu s (manželkou) Olenou jsme přijeli do Švédska. (…) Budeme jednat o obranné spolupráci a integraci do EU,“ napsal Zelenskyj na sociální síti X (dříve Twitter).

Podle Zelenského vyjádření na sociální síti Telegram je hlavním cílem návštěvy „posílení ukrajinských bojovníků na zemi i ve vzduchu, rozvoj vzájemné spolupráce, zejména v obranném průmyslu, ukrajinská evropská integrace a společná bezpečnost v euro-atlantském prostoru.“

Švédský deník Göteborgs-Posten uvádí, že Zelenskyj nejprve míří do letního sídla švédských premiérů Harpsundu, kde se setká vedle členů vlády také s předsedou parlamentu, vrchním velitelem armády a s předsedy parlamentních stran. Přijme ho také královská rodina.

Zelenskyj pravděpodobně zamíří v září na Valné shromáždění OSN

Svět

Švédové pošlou vojenské vybavení za miliardy

Švédsko patří v rámci Evropské unie k západním spojencům Ukrajiny, která od loňského února čelí ruské invazi. Stockholm pod dojmem ruské vojenské agrese také spolu s Finskem podal žádost o vstup do NATO. Zatímco Helsinky se letos v dubnu staly 31. členským státem vojenského paktu, Švédsko čeká, až jeho žádost jako poslední z členů Aliance schválí Turecko a Maďarsko.

Stockholm na začátku tohoto týdne podle agentury Reuters oznámil, že plánuje nový balík vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 3,4 miliardy švédských korun (asi 6,8 miliardy Kč). Součástí je munice či náhradní díly pro dříve dodané zbraňové systémy. Bude se jednat o třináctý švédský balík pomoci Ukrajině od začátku války.

Ukrajina na podzim chystá mezinárodní fórum obranného průmyslu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám