Hlavní obsah

Ukrajinská tajná služba zatkla ruského špióna ve vládních kruzích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská kontrarozvědka odhalila ruského špióna, který pracoval v úřadu předsedy vlády Volodymyra Hrojsmana. Podle kyjevských médií pracovníci Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) vyzvědače zadrželi ve středu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Údajný špión měl pracovat v úřadu předsedy vlády Volodymyra Hrojsmana (na fotografii).

Článek

Úřady nic bližšího k zadrženému nesdělily. Zpravodajský web Ukrainski novyny ale s odvoláním na nejmenovaný zdroj v bezpečnostních orgánech napsal, že se jedná o Stanislava Ježova, zástupce vedoucího protokolu premiéra Hrojsmana. Na starost měl tlumočení při setkáních se zahraničními delegacemi.

O zatčení špióna informoval na Facebooku sám Hrojsman. Provinilce nejmenoval, napsal jen, že tento „činitel ze sekretariátu vlády pracoval dlouhou dobu pro nepřítele státu“.

SBU ve svém prohlášení k případu sdělila, že tento člověk byl naverbován ruskými agenty při cestách do zahraničí. Pro Rusko shromažďoval informace o aktivitách vlády.

Bývalé sovětské republiky Ukrajina a Rusko byly i po rozpadu SSSR spojenci. To se však dramaticky změnilo po sesazení proruského prezidenta Viktora Janukovyče, zabrání Krymu Ruskem v roce 2014 a propuknutí ozbrojené vzpoury proruských separatistů na východě Ukrajiny podporovaných Moskvou i vojensky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám