Hlavní obsah

Ukrajinská rozvědka podle médií zorganizovala výbuch na trati z Ruska do Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská tajná služba SBU zorganizovala výbuch, který v noci na čtvrtek ochromil dopravu na železniční trati na ruském Dálném východě, tvrdí s odvoláním na své zdroje zpravodajské portály Ukrajinska pravda a RBK-Ukrajina. Trať podle nich představuje důležité spojení Ruska s Čínou. Výbuch v nejdelším železničním tunelu Ruska potvrdila i Východosibiřská dopravní prokuratura.

Foto: Profimedia.cz

Vlaky na Bajkalsko-amurské magistrále. Ilustrační foto

Článek

Výbuch se podle zdroje serveru Ukrajinska pravda z ukrajinské tajné služby odehrál na takzvané Bajkalsko-amurské magistrále v Severomujském tunelu.

„Při průjezdu nákladního vlaku vybuchla čtyři výbušná zařízení. Nyní na místě pracuje (ruská tajná služba) FSB, železničáři se zatím neúspěšně snaží minimalizovat následky zvláštní operace SBU,“ napsal web. Samotná ukrajinská tajná služba se k incidentu nevyjádřila.

Trať přitom podle stejného zdroje představuje hlavní spojení mezi Ruskem a Čínou a Rusko ji využívá i k vojenským dodávkám. Provoz na trati je podle něj nyní paralyzován.

Východosibiřská dopravní prokuratura ve čtvrtek ráno uvedla, že v železničním tunelu na východní Sibiři vzplál vagón nákladního vlaku. „Oběti na životech nejsou,“ napsal ruský úřad s tím, že incident se vyšetřuje.

Ruský telegramový kanál Baza pak napsal, že v tunelu začala hořet cisterna s palivem, a incident zhodnotil jako sabotáž. „Celkem vlak vezl 41 cisteren s palivem, tři cisterny s leteckým palivem a šest vagonů naložených kovy,“ napsal web s tím, že vlak jel ze sibiřského města Tajšet.

Severomujský tunel je nejdelším železničním tunelem v Rusku, měří 15 343 metrů. Bajkalsko-amurská magistrála je trať v asijské části Ruska a měří 4234 kilometrů.

Britové: Za sabotážemi na ruských železnicích je ruská protiválečná skupina

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám