Hlavní obsah

Ukrajina shromažďuje zbraně na další protiofenzivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ukrajinská protiofenziva úspěch nepřinesla. Ukrajinci nedokázali prolomit frontu a dostat se k Azovskému moři. Podle německého bezpečnostního experta Nika Langa však Ukrajina už nyní připravuje další protiofenzivu, při které by měla ve směru útoku získat místní převahu ve vzduchu. Nechávala si pro ni zbraně.

Foto: Reuters

Ukrajinští tankisté s tankem T-64 u Bachmutu

Článek

„Ukrajina zřejmě shromažďuje zdroje na novou ofenzivu v příštím roce,“ uvedl Lange.

Zdůraznil, že situace Ukrajiny není zdaleka tak špatná, jak by se mohlo zdát z debat a defétistických vyjádření na Západě, podle nichž už Kyjev nebude schopen osvobodit další okupovaná území, zvláště když mu chybí munice.

„Mnoho lidí zapomíná, že velká část dodaných tanků a bojových vozidel pěchoty je stále k dispozici a mnoho slíbených zbraní ještě zbývá dodat,“ řekl Lange listu Die Welt.

Ruské ztráty na Ukrajině jsou ohromující. Putinovi je to jedno

Válka na Ukrajině

List také s odvoláním na evidenci zničených zbraní, které na základě fotografií shromažďuje specializovaný web Oryx, napsal, že Kyjev stále může využít 95 procent zbraní dodaných ze Západu.

Řadu tanků Leopard 2 a bojových vozidel Bradley nasazených na přelomu jara a léta v Záporoží se sice podařilo Rusům vyřadit z boje, ale Ukrajinci jich většinu odtáhli a podařilo se je opravit.

Po zničení prvních obrněnců ukrajinský vrchní velitel Valerij Zalužnyj změnil strategii a místo použití obrněných a mechanizovaných jednotek, které nepřítel ničí dělostřeleckou palbou a z vrtulníků, nasadil malé pěší skupiny.

Ty sice za podpory tanků nedokázaly postoupit k moři, Zalužnyj však získal čas a ušetřil cennou techniku i vojáky.

Lange upozornil, že Ukrajinci nyní změnili taktiku i v obraně proti stávajícím ruským útokům. Už se nesoustředí tolik na to udržet pozice jako při obraně Bachmutu, ale hlavně způsobit nepříteli co největší ztráty.

„Chtějí zpomalit ruské jednotky a nechat je vykrvácet,“ uvedl Lange.

Ukrajinci hlásí největší postup za několik měsíců. Vytlačují Rusy z levého břehu Dněpru

Zahraniční

Die Welt současně zmínil, že podle amerických tajných služeb Rusko přišlo od invaze o 315 tisíc vojáků, kteří jsou buď mrtví, nebo zranění. Je to 87 procent personálu nasazeného na úvod do invaze.

Je otázka, jak dlouho si může dovolit Rusko nést takové ztráty. Velké ztráty však mají i Ukrajinci, kteří podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua přišli za posledního půl roku o 125 tisíc vojáků a 16 tisíc kusů techniky. Čísla uváděná oběma stranami není jak ověřit.

Útok od Chersonu

Lange se domnívá, že by Ukrajinci mohli zaútočit na jihu od Chersonu, kde Rusko nevybudovalo v bahnitém terénu žádná silná opevnění. Už by však nemělo jít jen o útoky malých skupin vojáků, ale o kombinovaný útok, kde by pozemní síly spolupracovaly s letectvem.

Naznačuje to seznam zbraní, které Ukrajinci požadují - bitevní vrtulníky AhH-64 Apache, výsadkové UH-60 Black Hawk, stíhačky F-16 a F-18, raketové systémy delšího doletu a tanky Abrams.

Hlavně se mluví o bojových letadlech F-18, které jsou vybavené pro radioelektronický boj.

F-18 by umožnily vyřadit nebo ochromit ruskou protivzdušnou obranu, takže by F-16 a vrtulníky mohly ze vzduchu bez nebezpečí sestřelení podporovat postupující ukrajinské jednotky.

„Ukrajinský rozkaz naznačuje nový pokus o přechod k manévrovému boji za použití kombinace různých bojových systémů, což nebylo nikdy realizováno během ukrajinské protiofenzivy,“ uvedl Lange.

Valeryj Zalužnyj na podzim zveřejnil stať, že se přechází do poziční války, což je výhodné pro Rusy, kteří mají více mužů a zbraní. I on ve stati zmínil klíčový význam letectva, bez něhož nejde podnikat rozsáhlé pozemní operace.

Zalužnyj: Válka přechází v poziční boje, Ukrajina potřebuje nové schopnosti

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám