Hlavní obsah

Ukrajinská armáda vstoupila do Luhansku, do bojů zapojila i letectvo

• Aktualizováno

Ukrajinští vojáci v pátek večer vstoupili do východoukrajinského Luhansku, který byl dosud ovládán separatisty. Do bojů o město bylo zapojeno i letectvo, jen mezi civilisty je podle ukrajinských médií nejméně 20 mrtvých. O život přišel také jeden z hlavních luhanských povstaleckých vůdců Alexej Sokol.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Stopy po ostřelování v Luhansku

Článek

Podle ukrajinského serveru Cenzor se ve městě tvrdě bojovalo, pozemnímu útoku předcházely nálety na povstalecké posty rozmístěné na hlavních přístupových silnicích. Informace ukrajinská média čerpají ze vzkazů řadových vojáků, armádní velení zprávu o útoku na Luhansk dosud nevydalo.

Do bojů se údajně zapojilo dělostřelectvo a mechanizované jednotky. Informace o ztrátách mezi vojáky a proruskými ozbrojenci místní média nemají. Ofenziva zasahuje i několik okolních měst, odkud údajně stahují své síly bojovníci "Luhanské lidové republiky" a oddíly kozáků.

Půlmiliónový Luhansk je spolu s miliónovým Doněckem hlavním centrem východoukrajinských povstalců. Je zároveň největším donbaským městem, které leží přímo v hraniční oblasti. Od hranic s Ruskem ho dělí vzdušnou čarou jen asi deset kilometrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám