Hlavní obsah

Ukrajinská armáda útočí s tanky na povstalecký Luhansk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinská armáda zahájila útok na pozice proruských povstalců ve městě Luhansk, jejich baště na východě země. Uvedla to ruská média. Podle nich do města pronikají vrtulníky se speciálními jednotkami a po zemi armáda přesouvá tanky.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Obyvatelé Slavjansku míjejí ukrajinský tank. Ilustrační snímek

Článek

„Na hranicích Luhansku probíhají intenzivní boje. Situace zatím není přehledná, ale podle (některých) zpráv nepřítel nasadil dvě obrněné skupiny zhruba sedmdesáti tanků. Neověřené zprávy naznačují, že speciální policejní jednotky byly ve městě vysazeny z vrtulníků,“ citoval server The Voice of Russia mluvčího povstaleckých donbaských milicí.

Ukrajinská armáda na pozice separatistů v Luhansku útočí z jihu a západu, uvedla agentura Interfax

Podle vůdce doněckých povstalců Igora Strelkova vypukly na předměstí čtyřsettisícového města tvrdé boje. Podle svědků jsou slyšet výbuchy a houkání sirén.

Strelkov ruské agentuře Ria-Novosti řekl, že střety probíhají podél „frontové linie“.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Krasnyi Lyman

Ukrajinská vláda zahájila tzv. protiteroristickou operaci proti separatistům v dubnu. V pátek armáda přišla o téměř 20 mužů při raketovém útoku vzbouřenců.

Odhaduje se, že od dubna při bojích zemřelo přes tisíc civilistů a proruských povstalců.

Tvrdé varování Moskvy

Ruské agentury v neděli informovaly, že poprvé od začátku bojů zabil jednoho člověka na území Ruska granát vystřelený z ukrajinského území. Exploze také zranila jednu ženu. [celá zpráva]

Není jasné, kdo střelu vypálil. Ukrajinská armáda odpovědnost odmítá a svaluje vinu na povstalce, kteří se tak prý snaží vyprovokovat ruskou intervenci. Proruští separatisté trvají na tom, že granát vystřelili ukrajinští vojáci.

Moskva následně varovala Kyjev před „nezvratnými následky”. Ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, ve kterém „považuje tuto provokaci za další agresi ukrajinské strany proti suverénnímu ruskému území a občanům Ruské federace.” Incident prý svědčí o nebezpečné eskalaci napětí v pohraniční oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám