Hlavní obsah

Ukrajincům docházejí protiletadlové rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinskému letectvu se nedostávají protiletadlové rakety. Přiznal to v úterý jeho mluvčí Jurij Ihnat v reakci na zprávy západních médií. Ukrajina vypálila velké množství protiletadlových raket při posledních velkých ruských útocích raketami a střelami s plochou dráhou letu.

Foto: Raytheon Technologies
Článek

Podle úterního vyjádření ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského použilo Rusko při posledních útocích na Ukrajinu více než pět set raket, střel s plochou dráhou letu či dronů. Ukrajinci většinu zlikvidovali, přesto si útoky vyžádaly na 50 obětí, z toho 44 v pátek 29. prosince při vůbec největším útoku.

„Není žádný důvod věřit, že nepřítel s tím tady skončí,“ dodal nejvyšší ukrajinský vojenský velitel Valerij Zalužnyj.

Ihnat v živém televizním vysílání přiznal, že Ukrajina během tří posledních vzdušných útoků spotřebovala značnou část stávajících raket země–vzduch. „Je tedy jasné, že protiletadlových řízených střel je nedostatek, nikdo to neskrývá. Proto se v západním tisku objevují takové obavy,“ uvedl Ihnat.

V Rijádu se tajně probíraly podmínky pro mírová jednání s Ruskem

Válka na Ukrajině

Reagoval na článek v listu The New York Times, že Ukrajině mohou brzy dojít rakety do systému Patriot. V článku se dále psalo, že Spojené státy varovaly Kyjev, že nebudou schopny moc dlouho dodávat pro systém další střely, které (podle verze) přijdou na dva až čtyři miliony dolarů jedna.

Právě střely Patriot jsou jako jediné přímo konstruovány pro likvidaci balistických raket, jako jsou iskandery a kinžaly, ačkoli ani ony nejsou dokonalé. Jejich radar ale má dosah 150 km a může sledovat sto cílů.

Rakety na příděl

Ihnat přiznal, že v současnosti je zaveden přídělový systém na munici pro systémy protivzdušné obrany podle toho, kolik stojí: „Máme více a více západního vybavení, které potřebuje údržbu, opravy, obnovování a munici. Také dostáváme sovětskou munici pro systémy protivzdušné obrany od zemí, které je mají ve výzbroji. Ta se přiděluje podle nákladů.“

Ihnat zmínil, že systémy protivzdušné obrany jsou drahé a munice do nich nákladná. A i když se pečlivě zvažuje na jaký cíl jakou použít, „stále jsou to velké náklady zejména na protiletadlové řízené střely“.

KOMENTÁŘ: Cynická kalkulace Kremlu – Alex Švamberk

Komentáře

„Myslím, že západní partneři jsou dobře informováni o stavu naší protivzdušné obrany,“ řekl ještě mluvčí ukrajinských vzdušných sil.

Rusko vyslalo na Ukrajinu 29. prosince přes 150 raket a dronů. Další podobně masivní útok následoval 2. ledna. Pro Rusko jsou podobné útoky velmi drahé, pokud se však při nich vyčerpají ukrajinské zásoby antiraket a raket země–vzduch, takže s nimi budou Ukrajinci šetřit, usnadňuje to ruským okupantům dalším ostřelování Ukrajiny.

Nedostatek patriotů umožní Rusům úspěšně útočit pomocí balistických raket Iskander, její z letadel vypouštěné verze Kinžal nebo severokorejských KN-23. Při prvním velkém lednovém raketovém útoku se Ukrajincům podařilo sestřelit podle jejich slov všech deset vypuštěných kinžalů.

Ukrajina čelila ohromnému vzdušnému útoku. Na Kyjev dopadly střely, nejde voda a plyn

Evropa

Výběr článků

Načítám