Hlavní obsah

V Rijádu se tajně probíraly podmínky pro mírová jednání s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajné jednání zástupců Ukrajiny, zemí G7 a několika zemí ze skupiny globálního Jihu se konalo minulý měsíc v Saúdské Arábii. Podle agentury Bloomberg se v Rijádu 16. prosince sešli poradci pro národní bezpečnost a tématem byly podmínky Kyjeva pro mírová jednání s Moskvou. Příští setkání má být v Davosu, kam by podle agentury mohl zavítat ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Stringer, Reuters

Požár v Kyjevě po ruském raketovém útoku (2. ledna 2024)

Článek

Jednání se podle Bloombergu zúčastnila Ukrajina, G7 (Británie, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo a USA) a ze skupiny globálního Jihu zástupci Indie, Turecka a hostitelské Saúdské Arábie. Chyběla ale Čína, bez níž se podle agentury podobná jednání, která se už konala také v Kodani, Džiddě a na Maltě, posunou ke konkrétním výsledkům jen stěží.

Zazněla tak údajně jen obvyklá slova o tom, že spravedlivý mír musí respektovat ukrajinskou územní celistvost a suverenitu, a spojenci znovu dali jasně najevo, že budou Ukrajinu nadále podporovat.

Podle Bloombergu se příští podobné setkání má konat ve Švýcarsku v předvečer Světového ekonomického fóra v Davosu, které je naplánováno od 15. do 19. ledna. Není bez zajímavosti, že podle zdrojů agentury by ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mohl příští týden na minimálně dva dny navštívit Švýcarsko.

Kyjev určil vyjednavače, kteří budou v Evropě usilovat o bezpečnostní záruky pro Ukrajinu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám