Hlavní obsah

Ukrajina před ofenzívou zesílila útoky na Luhansk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Směr plánované ukrajinské ofenzívy není stále jasný, kromě pomalého postupu v Bachmutu však Ukrajinci od víkendu podnikají raketové útoky na Luhansk. Další provedli v pondělí, kdy se opět zaměřili na pozice ruských sil. Podle Ruska při nich používají střely s plochou dráhou letu Storm Shadow, které jim dodala Británie.

Následky ostřelování LuhanskuVideo: Reuters

 
Článek

Kouř v pondělí stoupal z bývalé letecké školy na východě města, kterou používá ruská armáda. Místní promoskevská správa uvedla, že byla poškozena správní budova a útok byl proveden britskými střelami Storm Shadow s dostřelem 250 km.

Foto: Lpr In Jccc, Reuters

Zničená průmyslová továrna v Luhansku

Podobné útoky byly v Luhansku provedeny už v pátek a v sobotu, kdy byla ve městě zničena mnohopatrová budova a továrna, kde bylo uskladněno vojenské vybavení. Lehce zraněn byl i ruský poslanec.

Ministr neuznávané Luhanské lidové republiky těžce zraněn při atentátu. U holiče

Válka na Ukrajině
Foto: Lpr In Jccc, Reuters

Zničená průmyslová budova v Luhansku

Místní správa útok 130 km za frontou potvrdila, podle ní však byly zasaženy obytné budovy. Tvrdí, že byl podniknut střelami s plochou dráhou letu Storm Shadow. Ruská média ukázala fragmenty raket, k nimž uvedla, že šlo právě o tuto střelu. V pondělní mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov oznámil, že se podařilo jednu z těchto střel sestřelit. Důkazy však neuvedl.

Tyto střely, které jsou původně francouzského původu, se Rusům podařilo sestřelit už nad Sýrií. Pět metrů dlouhé střely s plochou dráhou letu s půltunovou hlavicí mají malý radarový odraz, proto se obtížně detekují, ale jsou podzvukové s rychlostí něco přes 800 km/h.

První ukrajinský úder novými raketami? Separatisté z Luhansku hlásí exploze

Zahraniční

Británie dodání těchto střel Ukrajině potvrdila, zatím ale není jasné, jak by je Ukrajinci vypouštěli, protože jsou navržené k vypouštění z letadel a integrace nových střel do výzbroje letadla je vždy zdlouhavý proces.

List Daily Telegraph spekuluje, že by mohly být vynášeny nějakým urychlovacím raketovým stupněm, jak to Ukrajinci dělají s jinou leteckou municí, bombami o malém průměru SBD. I tyto bomby s dostřelem až 130 nebo 140 km by mohli Ukrajinci použít k útoku na Luhansk, který dosud ruské vedení považovalo za bezpečný, protože byl mimo dosah střel z raketometů HIMARS, i když v dosahu raket Točka U.

Z města už dříve začali evakuovat obyvatele.

Rusové evakuují z Luhanské oblasti rodiny vojáků

Evropa

Povede útok na Luhanskou oblast?

Ostřelování Luhansku ukazuje, že Ukrajinci chtějí zkomplikovat situaci ruských vojsk na severu Ukrajiny, které jsou zásobovány přes Luhansk nebo tratí z Ruska přes Starobilsk.

Naznačuje to možnost, že ze strany vedení ukrajinské armády nemusí jít jen o snahu ulehčit situaci svým vojákům u Lymanu, ale že by mohl následovat útok na Severodoněck a Lysyčansk.

Boje u Bachmutu

Dál se bojuje u Bachmutu. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v pondělí uvedla, že ukrajinské jednotky poslední dny ve městě postupují.

Velitel ukrajinské skupiny sil Východ Oleksandr Syrskyj označil tyto protiútoky za první úspěch při hájení Bachmutu, ale jen částečný.

Mluvčí skupiny sil Východ Serhij Čerevatyj upřesnil, že se místy podařilo postoupit o 150 až 600 metrů, ale Rusové se dál snaží město obklíčit.

Rusko podniklo rozsáhlý útok na Kyjev

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám